• Curierul de Hâncești

Spitalul raional Hânceşti – la coada clasamentului?

Cu toţii ne dorim să ne bucurăm de o sănătate „de fier”, cum se spune în popor, să beneficiem de servicii medicale la cele mai înalte standarde, să primim îngrijire medicală fără părtinire şi cu multă grijă şi atenţie, întrucât achităm pentru aceste servicii o bună parte din veniturile noastre... Cu toate acestea, de multe ori, rezultatul este unul invers proporţional aşteptărilor noastre, or, se ştie că, din păcate, sistemul medical din ţara noastră suferă mari carenţe la multe capitole. Paradoxal, aceasta în condiţiile în care se fac investiţii de milioane atât în reparaţia edificiilor, cât şi în dotări cu echipament medical performant. 


Mi-a lăsat un gust amar topul făcut public recent de către Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, care a întocmit un clasament al spitalelor raionale din ţară, 34 la număr, care au fost evaluate în baza a 21 de indicatori, printre care: condiţiile instituţiilor medicale, dotarea tehnică, precum şi productivitatea acestora. Nu m-am aşteptat ca Spitalul raional Hânceşti să fie printre primii… de la coadă. Mai exact, cele mai scăzute performanţe le-a înregistrat Spitalul raional Leova, care este precedat de cele din Vulcăneşti şi Hânceşti. La polul opus, pe locul întâi în topul spitalelor raionale, se situează Spitalului raional Ungheni, care este urmat de cel din Cantemir, locul trei fiind ocupat de Spitalul raional Cahul, după care urmează cele din Orhei şi din Teleneşti.


Deşi în Spitalul raional Hânceşti au fost injectate investiţii enorme, fiind reparat capital Blocul chirurgical şi Maternitatea, acestea fiind dotate şi cu tehnică performantă, multe secţii ale acestei instituţii mai au nevoie de reparaţii capitale – terapia, cardiologia, morga etc. Totuşi, nu infrastructura a fost criteriul de bază în elaborarea acestui top, care unora li se va părea oarecum subiectiv, ci valenţe mult mai importante – operativitatea şi eficienţa prestării serviciilor de sănătate pacienţilor, precum şi rezultatul prestării acestor servicii. Şi numărul de intervenţii per spital a fost unul dintre criterii. Cu toate acestea, unul dintre cele mai mari raioane din ţară – r. Hânceşti – cu o populaţie de cca 120 mii locuitori, nu atinge indici de performanţă  medicină, dacă e să credem rezultatelor topului, care, printre altele, plasează Spitalul raional Hânceşti între instituţiile cu rată sporită de deces prin infarct miocardic acut (rata depăşeşte 50 %). 


Autorii studiului precizează că rezultatele acestui clasament vor permite autorităţilor să înţeleagă ce probleme există în aceste instituţii medicale, dar şi cum ar putea fi înlăturate. De asemenea, clasamentul este util pentru responsabilii din sistemul Sănătăţii, deoarece îi ajută să înţeleagă unde exact trebuie îndreptat efortul pentru a îmbunătăţi performanţa şi calitatea serviciilor prestate de un spital. Iar unul din factori, credem noi, cei din afara sistemului, ar fi asigurarea cu cadre medicale competente, bine pregătite, dar şi… bine plătite.


Din păcate, alt clasament întocmit la sfârşitul anului trecut tot de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate demonstrează că raionul Hânceşti este al treilea din ţară unde sunt cei mai puţini specialişti în medicina primară. Aceste aspecte trebuie să le dea de gândit responsabililor din domeniu, pentru a elabora mecanismele de rigoare în vederea remedierii acestor neajunsuri, astfel încât populaţia să beneficieze de îngrijiri medicale de cea mai bună calitate, iar investiţiile să fie făcute nu doar în reparaţii şi dotări, ci şi în oameni…Elena Zaițev

3 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco