• Curierul de Hâncești

Spitalul r. Hânceşti activează cu regim de internare a pacienţilor testaţi pozitiv la Covid-19

La moment, în această secţie sunt internaţi 12 pacienţi testaţi pozitiv la coronavirus

Începând de sâmbăta trecută, Secţia de boli infecţioase a Spitalului raional Hânceşti activează cu regim de internare a pacienţilor suspecţi şi testaţi pozitiv la Covid-19. Până la moment, în această secţie sunt internaţi 12 pacienţi testaţi pozitiv la coronavirus, aceştia fiind locuitori din câteva raioane din ţară, inclusiv din raionul nostru.

„Până la moment, la data de 9 aprilie, curent, în Secţia de boli infecţioase a Spitalului raional Hânceşti sunt internaţi 12 persoane, testate pozitiv la Covid-19, alte patru sunt internate ca fiind suspecte. Respectiv, 8 persoane sunt din raionul nostru: 6 - din Boghiceni şi câte 1 - din Hânceşti şi din Pogăneşti, restul sunt din alte raioane – 3 din Ştefan Vodă (dintre care 2 persoane au fost deja externate), 2 – din Anenii Noi şi 1 – din Teleneşti – a declarat pentru CURIER, şeful Spitalului raional Petru Cibotari. Capacitatea Secţiei de boli infecţioase, predestinată la moment pentru internarea şi tratarea celor testaţi pozitiv, este de 25 de paturi, pentru cei suspecţi, (care sunt plasaţi câte unul în salon), sunt pregătite 12 saloane, ne-a mai specificat dl Cibotari.

„Vreau să vă asigur cu toată responsabilitatea, că administraţia spitalului a întreprins toate măsurile de precauţie în vederea protecţiei personalului medical, asigurându-i cu viziere, costumele de protecţie necesare, măşti, mănuşi, dezinfectanţi, etc., deoarece aceasta la moment este măsura cea mai importantă pentru a face faţă epidemiei. Totodată, secţia este dotată cu medicamente şi aparate necesare situaţiei epidemiologice pentru consultarea, testarea şi tratarea în condiţii decente a pacienţilor internaţi”- ne-a asigurat şeful spitalului vizavi de dotarea lucrătorilor medicali, precum şi a instituţiei, specificând că la moment starea a doi pacienţi este de gravitate medie, mai mult din considerentul, existenţei unor boli cronice, în rest starea celorlalţi pacienţi este stabilă.

În finalul discuţiei, dl Cibotari a ţinut să facă un apel către populaţia raionului, îndemnându-i să dea dovadă de mai multă de responsabilitate şi cooperare cu lucrătorii medicali.

„Problema cea mai gravă acum, şi care poate genera şi mai multe infectări pe viitor, este faptul, că mulţi pacienţi, care solicită ambulanţa sau asistenţa medicală din localitate sau raion, pe diverse motive, ascund informaţia sau nu o difuzează întru totul, atunci când li se solicită mai multă informaţie, nu doar despre evoluţia bolii, dar şi despre alte preocupări zilnice ale pacientului. Şi anume, despre faptul dacă s-au întors de undeva de peste hotare, dacă au contactat cu cineva venit din străinătate, cu cine au fost în contact în ultimele 3-4 zile, dacă au fost la cineva în ospeţie sau la o anumită ceremonie, zi de naştere, vizită, slujbă la biserică, etc. Lucrătorul medical trebuie să cunoască toată această informaţie. În dependenţă de circumstanţele stabilite, personalul medical va ţine cont de diverse măsuri de protecţie, dar şi va putea depista mai repede focarul de infecţie. Protejându-vă pe voi, ne protejaţi pe noi, medicii, de care acum, aveţi mare nevoie. Vă doresc sănătate, şi din partea întregului colectiv medical, vă îndemn să cooperaţi cu lucrătorii medicali, fiind cât mai sinceri în informaţia difuzată atunci când solicitaţi ambulanţa, vă adresaţi după acordarea ajutorului medical la medicul de familie sau la Spitalul raional Hânceşti.”

Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco