• Curierul de Hâncești

Studenţii din Hânceşti – mulţumiţi de condiţiile de trai din cămine

Pentru studenţii care nu vor sau nu îşi permit să închirieze un apartament sau o garsonieră, cea mai bună variantă sunt căminele studenţeşti. În Hânceşti avem două instituţii preuniversitare: Colegiul de Construcţie şi Şcoala Profesională. Pentru a vedea cât de bine sunt amenajate şi care sunt condiţiile căminelor studenţeşti din Hânceşti am mers în vizită la căminul Colegiului de Construcţie şi respectiv căminul Şcolii Profesionale.

Condiţiile din căminul Colegiului de Construcţie

s-au îmbunătăţit, comparativ cu acu câţiva ani.

Colegiul de Construcţii pregăteşte specialişti în domeniile: Construcţii Civile Industriale şi Agricole, Asigurarea cu Gaze, Ventilare şi Căldură, Cadastru şi Organizarea Teritoriului, Evaluarea Imobilului, Contabilitate şi Tehnologia Prelucrării Lemnului. Cu un număr total de 690 de elevi. Colegiul are 2 cămine cu capacitatea de 240 elevi, un bloc de studii pentru disciplinele de cultură generală cu 16 săli de clasă, complexul blocului central cu 20 săli de clasă pentru disciplinele de specialitate, cantină, sală de festivităţi, sală de sport. La moment, în căminul de fete sunt cazate 68 de persoane, iar în căminul pentru băieţi, 104. Studenţii sunt cazaţi nu mai mult de 3-4 persoane în cameră.


„De 11 ani, timp în care eu activez aici, condiţiile în cămin s-au îmbunătăţit considerabil. Cum erau când am venit, şi, cum sunt acum, este o mare diferenţă - s-au amplasatblocuri sanitare la fiecare etaj, blocul fetelor a fost renovat total cu ajutorul partenerilor din Olanda. În general, în comparaţie cu alte cămine, condiţii sunt bune de trai”- ne-a menţionat Andrei Artenii, directorul adjunct al Colegiului de Construcţie.Excursia prin cămine ne-a organizat-o dna Eugenia Pradu, intendenta: „La căminul nostru sunt foarte bune condiţii, nu ştiu dacă mai sunt aşa condiţii undeva…”  

După ce am mers şi am văzut singur condiţiile căminului, am rămas plăcut surprins, nu mă aşteptam să fie chiar atât de bune, deşi la căminul băieţilor mai este de lucru pe din afară, în interior însă totul era frumos, curat, renovat, coridoarele reparate, la fiecare etaj - bloc sanitar, bucătărie, baie. Dacă la căminul băieţilor mai este de lucru pe exterior, păi căminul fetelor este total renovat - un bloc cu 2 etaje, cum era frumos pe din afară, la fel era şi în interior. Discutând cu una din fetele cazate în cămin, am aflat că majoritatea studenţilor sunt mulţumiţi de condiţiile oferite:

„ Condiţiile îs super, e cald, e bine, nu am pe ce să mă plâng” - a povestit Tatiana, studenta anului II, cadastru şi organizaţia teritoriului. La fel şi Victor Florea, studentul anului I, la meseria sistemul de alimentaţie cu gaz, căldură şi ventilaţie, ne-a spus părerea lui despre condiţiile în cămin: „ Condiţiile sunt mai bune ca la alte cămine, eu, personal, sunt mulţumit.”Lucrările de renovare a căminelor, care au durat aproape trei ani, s-au finisat vara aceasta. Desigur, pentru a păstra şi menţine ordinea, studenţii au un regim zilnic al căminului, precum şi un şir de reguli care trebuie respectate. Deşteptarea este la ora 7:00, apoi studenţii pleacă la ore, la 22:00 căminul se închide, iar la 23:00 se stinge lumina.


Căminul fetelor de la Şcoala Profesională

urmează a fi reparat

Școala Profesională Hâncești este o parte componentă a Sistemului Național de Învățământ Vocațional care oferă șanse egale tuturor tinerilor cu studii gimnaziale pentru a obține o profesie în domeniul construcției. Şcoala dispune de două cămine, unul pentru fete şi altul pentru băieţi. În căminul băiţilor sunt cazaţi în jur de 150 de persoane, iar în căminul fetelor, 60. Despre activitatea şi condiţiile căminelor ne-a povestit dna Lilia Grădinaru, director-adjunct pentru educaţie:„Căminul băieţilor este renovat în întregime, cel al fetelor urmează a fi reparat. Condiţiile la cămin sunt foarte bune, fiecare are locul lui de trai - pat, saltea, lenjerie, baie, bloc sanitar... totul este nou şi numai bun de folosit.”

Căminul a fost construit în anul 1982 , fiecare bloc este împărţit în două camere, una pentru două persoane şi alta pentru patru,  în fiecare cameră este baie, şi pe etaj la fel este: bucătărie, baie comună, cameră de odihnă, şi o cameră cu maşină de spălat şi frigider. Camera de odihnă este dotată cu calculatoare, televizor, canapele, mese, scaune, dulapuri, totul pentru ca studenţii să se simtă confortabil. În fiecare an, se fac lucrări de reparaţie cosmetică, iar recent, anul trecut, a fost renovat  blocul băieţilor cu finanţarea Ministerului Culturii şi Cercetării. Pe viitor, se planifică şi renovarea etajului patru al blocului, unde sunt cazate fetele, la fel şi reparaţia pe din afară a ambelor cămine.

După o vizită prin toate încăperile căminului, m-am convins că condiţiile sunt aşa cum mi le-au descris, coridorul este renovat şi reparat, camerele sunt renovate şi la fel uşile suntschimbate, având ferestre termopan, încălzire înfiecare cameră, plus la acestea şi Wi-Fi în fiecare bloc.

Din discuţia cu Ecaterina Butnaru, studenta Şcolii profesionale la profesia de brutar, anul I, am aflat că şi ceilalţi studenţi sunt mulţumiţi de condiţiile de trai: „Condiţiile în cămin suntfoarte bune, mie îmi place, avem totul ce ne trebuie.” Şi Vasile Casapu, student la profesia de electro-gazo-sudor-montator, anul II, este satisfăcut de condiţiile în care trăieşte.„Condiţiile sunt foarte bune, sunt mulţumit, totul e normal şi bine, mă simt ca acasă.”

Precum sunt regulile prin cămine, aici deşteptarea studenţilor este la ora 6:30, la 20:00 - căminul se închide, iar la 22:00 li se stinge energia electrică.


  Evident, că în ultima perioadă se face tot posibilul pentru îmbunătăţirea condiţiilor de instruire şi trai pentru studenţi, la rândul lor, acestora le rămâne doar să înveţe bine şi să devină nişte specialişti de înaltă calificare.


Aurel VICLIUC

687 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco