• Curierul de Hâncești

“Sunt deosebit de mândru"

Judocanul Valeriu Duminică: “Sunt deosebit de mândru că am ocazia să reprezint Republica Moldova, patria mea, la Jocurile Olimpice 2016.”


După cum s-a mai menţionat anterior în ziarul nostru, Federația Internațională de Judo a dat publicității lista sportivilor calificati pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. La categoria 81 de kilograme în turneul olimpic va participa reprezentantul Moldovei Valeriu Duminică. Luptătorul moldovean, originar din Hânceşti, este prezent de fiecare dată la  manifestările  sportive, organizate în orașul său natal, localitate de unde a pornit calea  în sportul de performanță.


“Pentru a lua o cotă olimpică, a fost foarte greu. Practic, trebuia să particip pe toate continentele pentru a mă menține în topul mondial”, a recunoscut sportivul moldovean după încheierea turneelor de calificare olimpică. Valeriu Duminică, discipol al antrenorilor emeriți ai Republicii Moldova Ilie si Mihai Buiuc, a dominat fară drept de apel campionatele naționale din ultimii ani, remarcîndu-se la capitolul tehnic prin executarea impecabilă a procedeului său preferat “ciobăneasca”, asa dar, aruncarea adversarului  cu sprijinul talpei în abdomen, potrivit www.olympic.md.. La ultima festivitate de decorate medalia de campion i-a fost înmânată de Oleg Crețu, campion al  Jocurilor Paralimpice.  “Dorinţa noastră a fost ca proba de judo să fie la Rio. Aceasta  a fost viziunea și obiectivul nostru suprem. Dorim ca Valeriu Duminică, care este sportiv în topul mondial și evoluează destul de reușit, să fie prezent la Rio 2016”, a declarat la ultima ediție a campionatului național  președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic.


Prezențele reușite ale luptătorului Valeriu Duminică la Campionatele Europene și  Mondiale din ultimii doi ani, la Turneele Internaţionale Grand Slam si Grand Prix i-au adus 557 de puncte în clasamentul mondial, fapt care i-a asigurat cota continentală pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Turneul de judo la categoria 81 kilograme se va disputa la Rio de Janeiro în ziua de 9 august.


Contactat de Curier, pentru a se exprima în legătură cu mersul ultimelor pregătiri către marea competiţie, Valeriu Duminică ne-a relatat despre eforturile maxime, pe care le depune în fiecare zi, pentru a fi într-o formă impecabilă şi gata de ofensivă. Ne-a povestit că în ultimele săptămâni s-a pregătit în cadrul unor cantonamente la Braşov – România, Porec – Croaţia, Budapesta – Ungaria, Barcelona – Spania, iar acum se află la Molovata unde îşi şlefuieşte ultimele tehnici şi pregătiri fizice. “Plec la Rio pe data de 30 iulie şi sunt deosebit de mândru că am ocazia să reprezint Republica Moldova, patria mea, la Jocurile Olimpice 2016.” Întrebat cum îşi evaluează pregătirea sau şansele de câştig într-o competiţie atât de însemnată, Valeriu ne-a răspuns că de fapt “Olimpiada este o loterie, acolo sunt cei mai puternici dintre puternici şi toţi sunt pregătiţi la nivel înalt, iar ce contează poate mai mult ţine de noroc, zi bună şi autocontrol emoţional.” 

Amintim că la Jocurile Olimpice de la Rio 2016, în categoria 81 kg, vor lupta 32 de sportivi, reprezentanţi ai diferitor ţări, iar Valeriu Duminică este unicul judocan care va reprezenta Republica Moldova la acest tip de sport.Elvira Popescu

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco