• Curierul de Hâncești

„Suntem oameni sau doar ne naștem cu acest calificativ…?!”


Fericit este copilul care dă mamei sale mulțumirile și mângâierile pe care le-a primit! Fie că într-o bună zi să poată ajuta bătrânețea aceleia care a sprijinit cei dintâi pași ai săi! Acesta este un motto după care ar trebui să ne conducem, noi, cei care mai avem mame în viață. În tumultul amintirilor, la o vorbă caldă cu bătrânii, am auzit un caz despre cum patima banilor, poate întuneca mintea, inima și sentimentele unui om față de cea care i-a dat viață.


Fiecare dintre noi, suntem copiii unor părinți care ne-au ajutat și ne-au ridicat când am căzut. Din păcate, însă, nu toţi conştientizează că și părinții ajung să aibă nevoie de ajutor, să-i ridicăm când ajung să cadă și să le purtăm dragostea și respectul bine meritat. Acești piloni duri numiți mamă și tată care par că rămân la fel de puternici mereu, ajung să aibă nevoie de noi.

Cu câțiva ani în urmă, a fost un caz în unul dintre satele din raion, care a zguduit pe oricine care a aflat esența acestuia. Un tânăr, de aproximativ 32 de ani, avea în grija sa casa și mama bolnavă. La început, lucrurile păreau să meargă bine. Băiatul muncea prin sat pentru ași câștiga existența lui și a mamei sale. Greutățile îi încercau zilnic, iar noi oamenii nu suntem de fier, ne doboară grijile, neajunsurile și necazul. Cazul era destul de critic, mama acestuia bolnavă, imobilizată la pat, condiții grele de trai, banii nu mai ajungeau niciodată, boala necesita tratament, iar grija zilei de mâine era mult mai puternică decât firea băiatului.

După o vreme tânărul a început să bea, nu mai avea grijă de mama bolnavă, o lăsa singură în casă zile întregi în frig și fără mâncare, bani nu făcea, iar pensia pe care o primea pentru mama bolnavă, o folosea în scopuri personale, în special pentru băutură.

Într-un moment dat, unii dintre vecini, au anunțat autoritățile publice locale care în nenumărate rânduri au venit cu sancțiuni către tânăr, însă care erau de folos doar temporar. Mama acestuia a murit înghețată. După obiceiul creștin ar fi urmat o înmormântare, însă…

Atunci când băiatul a depistat că mama acestuia este moartă în casă, a ascuns-o într-o cameră alăturată unde a ținut-o jumătate de an pentru ai primi în continuare pensia, în acest mod el nu mai era nevoit să lucreze. Bătrâna a fost găsită întâmplător de un vecin care intrase în vizită, aceasta era în stare de putrefacție…

Unii dintre noi ne numim oameni sau doar ne naștem cu acest calificativ…?! Avem inimă sau aceasta este deja pietrificată?

Oare cum poți să faci asemenea grozăvie cu cea care te-a adus pe lume – mama?! Încă un caz în care puterea banului este mai presus de orice valoare omenească și pământească, uneori chiar mai presus decât viața!

Maria MUNTEANU

19 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco