• Curierul de Hâncești

Susţineţi sistemul electoral mixt?


După ce a fost stârnită atâta vâlvă în jurul deciziei votului uninominal (care este un tip de scrutin ce reprezintă modul de alegere direct al unor candidaţi individuali, opus sistemului de alegere pe liste întocmite de către partidele din viaţa politică a unui stat), s-a ajuns la un compromis între acest tip de vot şi cel proporţional, şi anume sistemul de vot mixt.


Cel din urmă presupune alegerea a 50% dintre parlamentari în sistem majoritar uninominal, ceilalţi urmând a fi aleşi prin sistem proporţional. Totodată, instituțiile Uniunii Europene critică intenția Republicii Moldova de a modifica sistemul electoral, susţinând că Guvernul ar trebui să urmeze întocmai recomandările Comisiei de la Veneția.


Este un subiect cu o importanţă decizională majoră, tocmai de aceea am mers printre cetăţenii raionului, potenţiali alegători, cu întrebarea:


  • Susţineţi sistemul electoral mixt?

Ion P., 30 ani, mun. Hânceşti: „Cetăţenii doresc o ruptură de clasa politică afectată de corupţie şi speră că reformarea acesteia se poate realiza prin votul dat pentru persoane şi nu prin cel pentru liste de partid. Electoratul vrea să ştie că este reprezentat de cel pe care l-a votat şi că acesta va răspunde direct în faţa sa pentru performanţele sale postelectorale. Eu cred că noi trebuie să trecem de la „votul pe liste” la „votul uninominal”. Într-un stat democrat, aşa cum este cel al nostru, recursul la „votul de listă” are scopul de a structura şi de a consolida partidele ca instituţii politice vitale jocului democratic, pe de o parte, iar pe de alta, de a reprezenta cât mai fidel opţiunile pentru toţi jucătorii politici. La noi, din păcate, „votul de listă” a transformat partidele în business în care membrii sunt mai degrabă la dispoziţia liderilor de partid decât a alegătorilor.”


Mihai Surdu, 58 ani, s. Boghiceni: „Dodon propune trecerea la sistemul mixt, dorind astfel să evite lovitura lui Plahotniuc și, cel mai important, încearcă preluarea inițiativei din punct de vedere al comunicării ca să nu pară şi el un preşedinte fără abilitatea de a lua decizii. Dacă PDM susţine votul mixt, atunci Dodon obține și el partea lui de victorie. Din câte ştiu, PDM a acceptat ideea votului mixt, astfel, va fi o majoritate covârșitoare la votul din Parlament. În acel moment, va putea arătă că există un puternic consens în societate. Oamenii din nou vor fi manipulaţi, ca întotdeauna, de altfel. Chiar dacă erau șanse minime să existe o opoziție a Comisiei de la Veneția pe marginea votului uninominal, în aceste condiții, trecerea la sistemul mixt și faptul că există mai multe partide care susțin acest lucru va face ca lucrurile să ia exact întorsătura care să le fie pe plac „marilor şefi”.  


Nadejda P., 28 ani, mun. Hânceşti: „Nimeni și nimic nu îi va împiedica pe „înalţii” demnitari să negocieze. Nici Bruxelles-ul, nici Bucureștiul, nici Washingtonul şi nici Veneţia. Dacă PDM va putea negocia și dacă va putea obține de la PSRM rezultatele dorite o va face. Dacă va putea negocia cu PAS, o va face. În final, vom avea şi votul mixt, dacă asta este parte din planul celor de la conducere. Poporul este cel mai mic factor decizional, credeţi-mă.”


Arcadie C., 36 ani, mun. Hânceşti: „Nu susţin deloc. În Ucraina este implementat sistemul mixt - o experienţă negativă, oare nu e clar? Spre exemplu, la alegeri, partidul a pierdut pe liste de partid, dar, bazându-se pe candidaţii propuşi prin sistemul majoritar, a reuşit să îşi consolideze poziţiile şi să formeze majoritatea în Parlamentul ucrainean. Acum, aproape toate partidele pledează pentru revenirea la sistemul proporţional de vot. Sistemul mixt creează premise pentru coruperea alegătorilor, dar la noi şi aşa e destulă corupţie. În cazul sistemului mixt, cele mai multe nereguli la alegeri ţin anume de coruperea alegătorilor, experienţă negativă pe care şi fără votul mixt o trăim la fiecare scrutin…”


Nina Cojocaru, 50 ani, c. Sărata Galbenă: „Nu există sisteme electorale bune sau rele. Contează ţara şi contextul în care acestea sunt implementate, cred eu. La noi, situaţia e precară, oamenii pleacă pe-un cap din ţara asta pentru că sunt nevoiţi să-şi întreţină familia cu copeici. Eu înţeleg că lor le e convenabil să plece toţi de aici şi să trimită bani din afara ţării, dar cum rămâne cu „gura de rai” a noastră? Ce se va alege din ţara asta? Trebuie în general de nu mers la vot, de ieşit la grevă. Trebuie să-i punem pe jar. Că lor le e uşor a face reforme, stând în fotolii, dar pe urmă noi avem de robit pentru luxul lor. Ajunge...”


Ana Cioară, 29 ani, mun. Hânceşti: „Trebuie să schimbăm multe în ţara asta. Inclusiv şi sistemul electoral. Eu sincer, poate prea puţine înţeleg în politică şi nu îndeajuns de multe ştiu despre votul mixt, dar cred că numai cu implicarea celor din Uniunea Europeană putem schimba ceva. Oligarhia e la putere şi deciziile se iau oricum în folosul celui care deţine puterea.  Suntem manipulaţi şi întrebarea dvs. nu poate avea un răspuns sută la sută corect, întrucât mulţi din noi aşa şi nu înţeleg ce se vrea a face în ţara asta de către cei de la conducere. Noi cerem una – ei o ţin pe a lor. Noi vrem un trai decent – dar ei tot măresc impozitele... Se vede că scopurile lor sunt departe de ale poporului şi cu votul acesta e aceeaşi poveste. Interesele lor se vor lua în calcul, nu ale poporului.”Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco