• Curierul de Hâncești

Tânăra generaţie – familiarizată cu domeniul actelor de stare civilă

Recent, funcţionarii Serviciului Stare Civilă (SSC) Hânceşti Viorica Goldan, Romina Munteanu, Olesea Gâncotă, Zinaida Bleah şi Diana Moisei au organizat câteva mese rotunde cu elevii liceelor „Mihail Sadoveanu” şi „Mihail Eminescu”, precum şi studenţii de la Şcoala Profesională, şi Colegiul de Construcţie din municipiul Hânceşti.Tânăra generaţie a primit câteva „lecţii de viaţă” cu referire la actele de stare civilă, care sunt înscrisuri autentice de stat, prin care se confirmă faptele şi evenimentele ce influenţează apariţia, modificarea sau încetarea drepturilor şi obligaţiilor persoanelor şi ce caracterizează statutul de drept al acestora, cu menţionarea tipurilor de documentare de stare civilă, destinate spre utilizarea atât pe teritoriul RM cât şi în străinătate. Au fost de asemenea menţionate categoriile de solicitanţi unde ar putea solicita serviciile de stare civilă.

O discuţie mai amplă a fost la capitolul „înregistrării naşterii”, şi anume, temelia, locul, cine face declaraţia şi înscrierea datelor despre părinţi, numele de familie şi prenumele copilului. S-a discutat şi vizavi de înregistrarea căsătoriei civile, cu referire la criteriile - vârsta matrimonială ce permite înregistrarea căsătoriei, actele necesare şi locul înregistrării actului de căsătorie, cei prezenţi având mai multe întrebări la acest capitol.

A fost pusă în discuţie şi importanţa declarării decesului care se face în termen de 3 zile de la data decesului şi cine are obligaţia de o face.

Nu s-au lăsat pasivi cu întrebările elevii şi la capitolul înregistrarea desfacerii căsătoriei, divorţului, unde s-au discutat temeiurile pentru înregistrarea divorţului şi cazurile când căsnicia încetează.

„Menirea acestor vizite şi mese rotunde a fost de a familiariza tânăra generaţie cu domeniul actelor de stare civilă şi rolul acestei instituţii în societate, precum şi importanţa evenimentelor frumoase şi mai puţin frumoase, şi plăcute din viaţa noastră”a declarat pentru CURIER şefa SSC Hânceşti, Angela Bunduchi.

Tatiana TODOSEICIUC


0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco