• Curierul de Hâncești

Tabăra „Codreanca” – o ruină în coasta oraşului?


Vinerea trecută, în toate şcolile din ţară s-au desfăşurat careurile dedicate ultimului sunet şi, de sâmbătă, 1 iunie, elevii au intrat oficial în vacanţa de vară. Bucurie mare, dar cu semne de întrebare pentru elevii din raionul nostru – cum şi unde îşi vor petrece vara, având în vedere opţiunile sărace în ceea ce priveşte odihna la taberele pentru copiii. Or, în raion, doar tabăra de odihnă de la Bobeica îşi va deschide uşile în sezonul estival, pentru că alte tabere funcţionale, aflate în gestiunea autorităţilor publice locale, nu avem. Potrivit primarului c. Bobeica, Lilian Musteaţă, instituţia va da start primei ture după data de 20 iunie, pregătirile pentru deschiderea taberei fiind în toi. Autorităţile locale au demolat două căsuţe vechi şi au construit una nouă, cu o capacitate de 16 locuri, care ulterior va dispune de bloc sanitar şi alte comodităţi. Investiţii majore nu se prevăd, dar administraţia locală se străduie să creeze condiţii optime pentru copiii care se vor odihni aici. Primarul ne-a promis că ne va invita la deschiderea oficială a primei ture, să ne familiarizăm şi noi cu condiţiile din tabăra „Privighetoarea”.


Din păcate, deja de mulţi ani, tabăra „Codreanca” din mun. Hânceşti stă cu lacătul la poartă. Căsuţele vechi, practic demolate, gardul în stare deplorabilă pe alocuri vorbeşte despre faptul că aici sunt necesare investiţii de milioane. Doar clădirea ospătăriei este nouă... Desigur, bugetul local nu poate suporta cheltuieli atât de mari doar pentru un singur obiect, având în vedere multele proiecte din municipiu în care s-au injectat sume mari, cum ar fi reparaţia grădiniţelor, drumurilor etc. Şi, pentru că tabăra din oraşul Hânceşti este preconizată pentru odihna copiilor din întreg raionul, ar fi necesară implicarea Consiliului raional, cu un suport financiar care ar rezolva această problemă ajunsă istorică. Într-un raion atât de mare, nu avem opţiuni în ceea ce priveşte odihna de vară a copiilor. Părinţii, fiind la serviciu, ar fi bucuroşi să ştie că îşi pot trimite copiii la tabără, unde aceştia s-ar încadra în activităţi recreative, în sânul naturii, cu respectarea regimului de alimentaţie, sub supravegherea educatorilor. Şi părinţii ar fi liniştiţi, şi copiii bucuroşi.


La ultima şedinţă a Consiliului municipal, deja a câta oară, s-a pus în discuţie problema stagnării procesului de reparaţie capitală a taberei „Codreanca” şi, tot a câta oară, răspunsul a fost – nu avem bani şi ca soluţie ar fi să fie dată în arendă. Dar, vorba ceea, unde e arendă, acolo sunt şi condiţii pe care arendaşul şi le-ar impune, odată ce se apucă de construcţii serioase. Şi batem pasul pe loc. Va mai trece o vară şi poate nu doar una, iar tabăra din oraşul Hânceşti va continua să stea în paragină. Pentru că nu prezintă interes major? Pentru că nu este un obiect prioritar? Ba da, prezintă interes şi este un obiect important şi necesar. Întrebaţi părinţii! Noi vrem ca alte interese să fie date la o parte, la fel şi neînţelegerile la nivel înalt şi să prevaleze interesul pentru copii. Pentru că e inadmisibil ca un oraş care se pretinde a fi cu o infrastructură dezvoltată – iluminare, drumuri, apă – să stea în coastă cu o ruină ce strigă fără cuvinte că vrea să mai trăiască şi să mai fie de folos. Cei ce vin în urma noastră nu vor trece cu vederea acest lucru şi vor cere socoteală...

Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco