• Curierul de Hâncești

Tabără de trei zile la Bozieni

Trei zile de fericire pentru copiii din Bozieni și Dubovca la tabăra de vară


Pe parcursul a trei zile, copiii din satul Bozieni și Dubovca au fost adunați la un loc pentru a-și petrece frumos timpul la o tabără de vară.


Deși cele trei zile au fost foarte toride, copiii și-au petrecut timpul activ și în aer liber, fiind antrenați în diverse activități didactice, dansuri, jocuri distractive, înot în bazin, totodată, fiind serviți permanent cu dulciuri, suc, vată și înghețată.

Tabăra de vară a fost organizată de Fundația „Pro Comunitate Hâncești” în colaborare cu Fundația Internațională „Calea Fericirii”.


La invitația unor părinți, care sunt foarte recunoscători organizatorilor taberei, am vizitat centrul de agrement în după amiaza ultimei zile, găsind la acel moment aici circa o sută de copii de diferite vârste, antrenați în diverse activități distractive. O atmosferă de veselie, agiotaj şi multă distracţie am găsit în incinta sediului fundaţiei, localizat chiar la intrare în s. Bozieni.


„E foarte vesel și bine aici, acum petrecem un joc, care e combinat cu dansuri, după care vom merge la lecții de educație, apoi la înot în bazin” - ne spune foarte entuziasmată Valeria, o adolescentă de 13 ani din s. Bozieni, pe care am găsit-o în mulțimea dansatorilor. 


„Cel mai interesant este la bazin” - ne spune un pici pe nume Fabrițio, care stătea cuminte pe un scăunel în așteptarea unei activități.  Mariana și Valeria, de 8 și respectiv 10 ani, ne-au specificat că sunt aici chiar din prima zi și le place foarte mult. „Este interesant și vesel, mie îmi place să dansăm...” - remarcă Victoria. Iar mie îmi place să înot în bazin” - o completează Mariana. 


Mulțumiți și satisfăcuți i-am găsit nu doar pe copiii de aici, ci și pe părinții acestora, unii dintre care au venit împreună cu odraslele lor. „Eu am trei fetiţe – una de 7 ani, alta de 8 ani şi respectiv de 12 ani, care vin aici din prima zi când a început tabăra. Sunt foarte bucuroasă că atunci când merg la serviciu, ele sunt aici toată ziua, ocupate în diverse activităţi…, şi respectiv liniştită că sunt în siguranţă. N-am posibilitate să le duc la vreo tabără de odihnă, de aceea sunt foarte recunoscătoare organizatorilor care fac un lucru extraordinar pentru copiii din c. Bozieni”- menţionează Ecaterina Oleinic, aducând totodată mulţumiri fundaţiei şi pentru ajutorul sub formă de produse alimentare şi detergenţi pe care l-a primit recent. 


Valentina Ghelbet, o altă consăteancă, care trăieşte chiar în preajma dislocării taberei de vară, spune că e o mai mare plăcere să vezi copiii satului zâmbind şi plini de viaţă. „Anterior, deoarece aici veneau şi băteau mingea băieţii din sat mi-era groază să-i ascult ce vorbe dădeau din ei…, acum, eu chiar mă bucur foarte mult să aud ţipetele şi râsetele copiilor, care vin aici să se distreze, dar şi să înveţe nişte lucruri frumoase” – a declarat pentru CURIER dna Ghelbet.

 

Mai multe despre organizatorii taberei ne-a spus dna Elena Panico, profesoară de limba română la gimnaziul din s. Bozieni, care colaborează cu ei din anul 2008. „Eu colaborez cu dl Mihai Burlacu, unul din reprezentaţii Fundaţiei „Pro Comunitate Hânceşti” deja de 9 ani, timp în care au fost ajutate zeci de familii din satele Dubovca şi Bozieni cu produse alimentare, îmbrăcăminte şi detergenţi, iar iarna trecută am desfăşurat chiar un concurs literar, în rezultatul căreia câştigătoarea acestuia Victoria Dubceac a plecat într-o călătorie de 5 zile în munţii din România, excursie sponsorizată de aceiaşi fundaţie”- a menţionat dna Panico, care, evident nu a uitat să aducă mulţumiri în numele tuturor părinţilor. 


Printre mulţimea de copii, l-am găsit şi pe Mihai Burlacu care s-a arătat bucuros de vizita noastră. „Am organizat această tabără de vară pentru trei zile la rând ca să antrenăm copiii din c. Bozieni împreună cu câţiva voluntari, care sunt studenţi, în nişte activităţi de agrement. Printre orele de origami şi de educaţie, dar şi dansuri, jocuri, etc., care se organizează pentru ei, îmi pare că cel mai mult copiilor le place la cele două bazine pe care le-am instalat pentru mici şi mari, la care merg pe rând”- a specificat dl Burlacu, care este originar din s. Dubovca. 


„Da, sunt de baştină din Dubovca, dar am învăţat în Bozieni, poate de aceea, activând mai bine de 15 ani în domeniul de caritate, am decis să fac şi ceva frumos pentru foştii mei consăteni, şi anume pentru copiii de aici, cu care m-am împrietenit deja foarte mult, predând în anul curent de studiu limba rusă în gimnaziul din localitate”- ne spune Mihail Burlacu.


Deoarece, pe parcursul celor trei zile de tabără, au fost foarte multe frecvenţe din partea copiilor din cele două sate, dar şi doritori de a veni din alte localităţi, dl Burlacu a promis că aceasta îşi va prelungi activitatea în zilele de sâmbătă şi duminică pe parcursul întregului sezon estival.Tatiana Todoseiciuc

5 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco