• Curierul de Hâncești

Tarife mai mici la gaze?!

Astăzi urmează ca Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică să anunțe noul preț la gaze, micșorat, asta reiese dintr-un comunicat postat zilele trecute pe mai multe portaluri online. După ce ne-au „jupuit” cu totul, îndeosebi în ultimii doi ani, luându-ne ca-n cunoscuta zicală, „câte două piei de pe o oaie”, ne fac în sfârșit o favoare, micșorând prețul la gaze. Deși cam greu se decid cu cât. Unii propuneau cu 30%, alții cu 20%, dar totul, deocamdată, a rămas la nivel de discuții.


În ultimii ani, am avut parte doar de majorări la prețuri - de la pătrunjel, produse alimentare, utilități, medicamente, combustibil, taxe, impozite, etc., etc., și nicidecum n-am apucat așa-zisele reduceri, pe care, „ni-e frică să ni le închipuim”...

Acum o lună, un grup de experți independenți în energetică au anunțat că tariful la gaz ar trebui să fie micșorat cu aproape 30 de procente. Ulterior și mai mulți guvernanți au declarat ca există toate premizele ca tariful sa fie micșorat cu 20 la sută. Dar, din păcate, până în prezent tarifele la gaz au rămas aceleași. Evident că, subiectul respectiv pune pe jar întreaga societate, din considerentul, că tarifele la gaze nu au fost ajustate în ultimii 2 ani la prețul nou de achiziție a gazelor care, de fapt, s-a redus.


La o dezbatere de săptămâna trecută, reprezentanții ANRE au declarat că titularii de licență din ramură au solicitat tarife mai mari pentru transportul și distribuția de gaze. Luând în considerație aceste calcule, cât și faptul că prețul de achiziție a gazelor naturale s-a redus (până la 178 de dolari pentru o mie metri cubi), dar și evoluțiile cursului de schimb, furnizorul SA „Moldovagaz” a propus un tarif pentru consumatori în mărime de 4914,97 lei pentru o mie metri cubi de gaze, cu 630 de lei sau 11,4% mai mic decât tariful în vigoare, care constituie 5545 lei. În același context, reprezentanții SA „Moldovagaz” au menționat că reducerea cu 20,3% a tarifului, propusă de ANRE, cică, nu acoperă investițiile făcute de companie în anii 2016-2017. De aici deducem că chiar dacă se va face o micșorare a tarifului la gaze, păi nicidecum una simțitoare,

Se pare că după atâtea revolte și proteste ale societăţii civile, ale unor partide politice, precum şi organizaţii nonguvernamentale, ne vom alege ca-n bancul acela, când „la o casă de nebuni, doctorul le-a spus pacienților săi, ca dacă vor fi cuminți mâine le bagă și apă în piscină ...” Mai bine zis, „deșteptul făgăduiește, iar prostul trage nădejde...”

Evident, că tragem nădejde... să se reducă prețul la gaze, inclusiv la energia electrică, (ce ni se livrează la costuri exorbitante care bat simțitor la buzunar), precum și alte utilități, pentru achitarea cărora, îndeosebi în sezonul rece, ni se duce întregul salariu... Păi, dacă am avea și noi un salariu de deputat sau de ministru, atunci vânt rece nu ne-ar ajunge, și am zâmbi, și noi sarcastic, cum obișnuiesc unii de la guvernare, făcând declarații populiste, de genul că, „bunăstarea vieții în Republica Moldova a crescut cu mult...”

Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco