• Curierul de Hâncești

Tetanosul – pericol real pentru persoanele nevaccinate


Recent, doi copii din România au fost internaţi în spital în stare foarte gravă din motiv că s-au îmbolnăvit de tetanos, nefiind vaccinaţi. Această situaţie i-a pus în gradă şi pe medicii din ţara noastră, inclusiv din raion, având în vedere faptul că pericolul este mai accentuat deoarece ne aflăm la frontieră cu România. 


La Institutul Matei Balş din Bucuresti, doi copii în vârstă de 2 şi respectiv 4 ani se luptă pentru viaţă pentru că s-au îmbolnăvit de tetanos, o boală infecţioasă extrem de gravă. Specialiştii acestei instituţii au declarat că, în ultimii 10 ani, nu s-au mai confruntat cu cazuri de tetanos. Copilul de 2 ani s-a înţepat într-o sârmă care i-a intrat prin papucii de gumă pe care îi purta, iar cel de-al doilea micuţ a căzut de pe bicicletă şi s-a rănit la picior.


„Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere prioritar să fie vaccinaţi 95% dintre copii şi recomandă cel puţin şapte vaccinuri, printre care şi cel pentru tetanos şi poliomielită. Tetanosul este o boală acută, adeseori fatală, cauzată de exotoxina produsă de bacteria Clostridium tetani. Se caracterizează prin rigiditate generalizată şi spasme convulsive ale muşchilor scheletali. Rigiditatea musculară implica, de obicei, maxilarul (trismus) şi gâtul, iar apoi se generalizează. Boala infecţioasă este cauzata de o bacterie care trăieşte sub formă de spori în pământ şi în intestinul mamiferelor”. Tetanosul este transmis omului având ca poartă de intrare o leziune cutaneo-mucoasă (rănire, muşcătură), indiferent că plaga este profundă sau, din contra, foarte uşoară, chiar infimă, ca o zgârietură, o înţepătură într-un spin de trandafir, o aşchie etc. Aceasta mai poate fi şi o leziune cronică ce nu atrage atenţia ca atare, ca un ulcer varicos al gambei. Nou-născutul poate contracta boala plecând de la plaga ombilicală atunci când, după obiceiurile din unele ţări în curs de dezvoltare, se aplică pământ pe bontul ombilical” – specifică Ecaterina Pascal, şefa secției epidemiologie a Centrului de Sănătate Publică Hânceşti.


Dna medic precizează că, după o incubaţie de 3 până la 30 de zile, primul semn, întotdeauna deosebit de semnificativ, este un trismus (constricţie a maxilarelor cauzată de contractura involuntară a muşchilor masticatori). Masticaţia devine dureroasă în câteva zile, uneori chiar mai repede; bolnavul nu are febră şi îşi păstrează luciditatea. Dacă nu se începe tratamentul, la 2-3 zile se începe faza tetanosului generealizat, atunci când trismusul este însoţit de contractura permanentă a muşchilor gâtului, apoi ai trunchiului, febra creşte şi este însoţită de transpiraţie abundentă şi de accelerarea ritmului cardiac. Poate surveni o asfixie fie prin spasm al laringelui, fie prin blocarea cuştii toracice. 


“Cu părere de rău, pe parcursul ultimilor 5 ani, a crescut numărul persoanelor neimunizate în unele localităţi ale raionului din cauza refuzului unei părţi a populaţiei de a se vaccina din motive religioase incorect înţelese sau din cauza dezinformărilor difuzate prin mass-media, Internet etc. Odată cu creșterea numărului de persoane neimunizate, sporește şi riscul apariției maladiilor infecțioase foarte periculoase pentru sănătatea publică. La sfârșitul anului 2015, în raion, din cauza refuzurilor, nu erau cuprinşi cu vaccinuri 207 copii până la vârsta de 14 ani. Cele mai multe refuzuri sunt în localitațile: Ivanovca, Sărata Mereşeni, Buțeni, or. Hânceşti, Logăneşti. Complexitatea şi lungimea tratamentului (de la 3 până la 5 săptămâni) contrastează cu eficacitatea şi simplicitatea vaccinării. Vaccinarea este inclusă în programul naţional de imunizări. Primovaccinarea constă în administrarea a 3 doze de vaccin, începând cu vârsta de 2 luni. După primovaccinare urmeaza revaccinarea, la vârsta de 2 ani, 6 ani, 15 ani şi adulţii o dată la 10 ani” – a menţionat în încheiere Ecaterina Pascal, specificând faptul că vaccinarea contra acestei afecţiuni este vitală.Elena Zaițev

9 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco