• Curierul de Hâncești

Timotei Bătrânu – la cea de-a 23-a expoziţie personalăSăptămâna trecută, la 10 octombrie, maestrul Timotei Bătrânu şi-a inaugurat cea de-a 23-a expoziţie personală La Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din Chişinău, unde i-au fost alături oameni dragi inimii - foşti discipoli, oaspeţi din locurile natale, critici de artă şi prieteni.


Expoziţia cu genericul „Culori din ghemurile mamei” a cuprins o serie de picturi care au redat în culori cu adevărat spectaculoase starea artistului, peisaje rurale, trăiri exprimate atât de frumos, cum numai artistul este în stare, şi redate pe pânză cu multă dăruire şi dragoste de viaţă, cum a menţionat şi Eleonora Sîtnic, critic de artă, prezentă la expoziţia pentru a-i aduce un omagiu maestrului, „Timotei Bătrânu este poet în pictură şi pictor în poezie”. Printre tablourile cu cea mai bogată încărcătură emoţională şi cromatică, care au atras privirile spectatorilor, se numără: „Culorile ghemurilor de acasă”, „Drumul spre Hânceşti”, „Miere cu floarea soarelui”, „Amurg autumnal”, „După foamete”, „Duminica în sat”, „Lumini de toamnă”, „Dor de rod” ş.a., expoziţia cuprinzând tablouri de dimensiuni mai mari şi mai mici, în total 64 de lucrări, multe dintre care au fost executate pe parcursul anului curent.


Alături de artist cu mesaje de felicitare, apreciere şi gratitudine pentru munca sa neobosită, au venit colegi de la Uniunea Artiştilor Plastici, şi anume preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova (UAP) Dumitru Bolboceanu, vicepreşedintele UAP Ghenadie Jalbă, care i-au înmânat maestrului o distincţie, medalia „M. Grecu”, scriitoarea şi prietena familiei Bătrânu Claudia Partole, dar şi mulţi hânceşteni, printre care, vicepreşedintele raionului Vera Tănase, ex-primarul or. Hânceşti, Alexandru Botnari, şeful Direcţiei Cultură şi Turism Ion Tulbu împreună cu o echipă din cadrul Direcţiei, directorul Şcolii de Arte „Timotei Bătrânu” din or. Hânceşti Lilia Gurghiş, însoţită de colegi din cadrul Şcolii, directorul Casei raionale de Cultură Hânceşti Valeriu Vlas, directorul Bibliotecii publice Hânceşti Tatiana Darii şi bibliotecari de la această instituţie, prieteni din satul Nemţeni, unde a copilărit maestrul, care, pe lângă florile tomnatice, i-au dăruit artistului un car de emoţii, dorindu-i multă forţă creatoare pe viitor, noi expoziţii şi multă sănătate, ca să le reuşească pe toate.


Timotei Bătrânu este „Cetăţean de onoare” al raionului şi al municipiului Hânceşti, fondatorul Şcolii de pictură din oraş, pe parcursul anilor expunându-şi lucrările în cadrul expoziţiilor personale din ţară şi de peste hotare (România, Austria, Letonia, Bulgaria, Franţa, Cipru, Olanda ş.a.). Expoziţia „Culori din ghemurile mamei” va dura până la data de 27 octombrie.

Elena ZAIŢEV

19 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco