• Curierul de Hâncești

TINERE TALENTE

„Mie nu doar îmi place muzica,

eu trăiesc cu muzica”„De ce îmi place muzica? Aș spune că e o întrebare retorică. Mie nu doar îmi place muzica, eu trăiesc cu muzica. E ceva mai mult decât un simplu hobby. E parte din sufletul meu, e aerul pe care îl respir și nu mi-aș putea imagina viața fără de muzică. Când sunt fericită – cânt, când sunt tristă – cânt. Asta e ceea ce știu să fac cel mai bine și asta fac de când mă știu” – a spus Irina Ciubotaru, protagonista acestui articol.


Irina Ciubotaru are 23 de ani, este din mun. Hâncești. În prezent îşi face studiile de master la Universitatea din București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. A absolvit studiile de licență în 2018 la aceeași facultate, iar anterior a studiat pianul și ansamblul cameral la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău. Irina este o tânără interpretă care este profund pasionată de muzică, dragostea ei pentru muzică pornind de la frageda vârstă de 3 anişori. „Am învățat timp de 7 ani la Școala de Arte „Timotei Bătrânu” din Hâncești, la clasa de pian, a profesoarei Ludmila Cernei, care nu a făcut decât să intensifice dragostea mea pentru acest instrument. Iar acest lucru m-a motivat să-mi continui studiile de pian la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău. După ce am absolvit, am venit la studii în București. Aici sunt membră a Corului Vox Medicalis, un cor semi-profesionist, dirijat de Dr. Tudor Ionescu și Mioara Milicenco. Tot aici, la București, l-am cunoscut pe Anatolie Paladi, un tânăr chitarist talentat din Sărătenii Vechi, r. Telenești cu o voce deosebită, cu care am format un duet și cântăm împreună muzică folk pe la diverse evenimente. Exemplul nostru sunt regretații Ion și Doina Aldea Teodorovici, marii martiri ai neamului românesc. Interpretându-le piesele, noi le onorăm memoria și ducem cuvântul lor mai departe” – a povestit Irina.


„Dragostea pentru muzică o am încă de mică. Pot să spun că am crescut oarecum într-un mediu muzical. Nașul meu de botez, Ion Petrov, nanu Ion cum îi spun eu, este muzician. Cu el cântam de mică pe acasă, pe la școală, pe la diverse evenimente. El este unul din cei care mi-a insuflat dragostea pentru muzică. La școală, îmi plăceau lecțiile de muzică cu domnul Nicolae Panfil. Când se făceau diverse serate la școală, era clar deja că Irina trebuie sa cânte. Iar domnul Nicolai Ilici era cel care mă pregătea. Tot el este cel care mi-a spus să nu mă las niciodată de muzică. Ideea de a face muzică în serios a apărut, cred, pe când învățam la Școala de Arte din Hâncești. Paralel cu pianul, mergeam la orele de cor, la clasa profesoarei Larisa Vlas și pot să spun că anume ea este cea care mi-a dat avânt și care mi-a ghidat parcursul muzical. Datorită ei am început să cânt pe la toate concertele ce aveau loc la Casa de Cultură din Hâncești, tot ea mi-a fost alături și m-a ghidat atunci când trebuia să particip la vreun concurs muzical și toate succesele mele de până acum i le datorez în mare parte ei” – a relatat Irina Ciubotaru despre primii paşi în lumea muzicii.Talentul şi măiestria Irinei este dovedit de mulţimea distincţiilor şi premiilor cucerite la diverse concursuri muzicale. Recent, ea a participat la Festivalul-concursul de muzică în memoria lui Ion şi Doina Aldea Teodorovici, care a avut loc la Coşereni, jud. Ialomiţa, România, de unde s-a întors cu premiul I.

„Pe când eram acasă, participam activ pe la diverse festivaluri de muzică. Așadar, în 2014, am participat la Festivalul-concurs de muzică ușoară în memoria lui Dumitru Matcovschi, desfășurat la noi la Hâncești, unde am ieșit învingătoare, câștigând Marele Premiu. Tot în 2014, am participat la Festivalul-concurs internațional de muzică ușoară în memoria fraților Ion și Petre Teodorovi, desfășurat la Leova, unde am concurat cu interpreți din România și Ucraina și de unde m-am întors cu Premiul II. În 2012, am participat la Festivalul-concurs de muzică ușoară în memoria lui Ion și Doina Aldea Teodorovici, care a avut loc la noi, la Hâncești, și unde am obținut Premiul II. În 2008, am participat la show-ul televizat „Vocea Poporului”, difuzat pe NIT, unde m-am numărat printre finaliștii de frunte ai concursului. Acestea sunt doar câteva. Toate aceste concursuri au fundamentat tot mai mult parcursul meu muzical. Și nu am de gând să mă opresc aici” – a povestit Irina despre câteva dintre cele mai importante concursuri muzicale la care a participat.


Spre final, Irina ne-a împărtăşit planurile sale pe viitor. „Pentru început îmi doresc să susțin cu brio examenul de absolvire la masterat, iar după absolvirea studiilor, îmi doresc să mă dedic tot mai mult muzicii și să mă dezvolt pe plan profesional.” Tineri ca Irina sunt persoanele care ne duc faima oraşului peste hotarele ţării, din partea echipei redacţionale a ziarului „Curierul de Hânceşti”, îi dorim Irinei mari succese pe viitor şi realizarea tuturor visurilor.


Aurel VICLIUC

150 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco