• Curierul de Hâncești

Tinere talente Dragostea pentru brodat a descoperit-o la vârsta de 12 ani

Tatiana Antohi – este elevă a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, şi deşi are doar 14 ani, Tatiana a brodat deja două ii şi este în proces de lucru asupra a următoarei capodopere. Arta acului este în ADN-ul ei, talentul de a broda l-a moştenit de la bunica sa.


Originalitatea fiecărui popor se caracterizează prin potențialul creator, care își găsește expresia în cultura materială și spirituală. Un loc aparte în această cultură îl ocupă meșteșugurile populare. Meşterii care mai brodează ii sunt greu de găsit în zilele de azi, meşteşugul acesta, care are o istorie foarte bogată şi frumoasă necesită un talent deosebit, nu oricine poate să-l posede, dar Tatiana este una dintre puţinele meşteriţe care mai are dragostea şi talentul pentru a broda ii.

„Sora mamei a început să brodeze şerveţele de masă, am văzut lucrările ei, mi-au plăcut şi am încercat şi eu să brodez, am văzut că mi se primeşte şi am continuat,”, ne-a povestit tânăra meşteriţă, specificând că şi bunica ei coase broderii.

Dragostea pentru brodat a descoperit-o la vârsta de 12 ani. La întrebarea de unde se inspiră, Tatiana a răspuns: „ Studiez literatură, motive ornamentale, poziţii ornamentale, totodată mă inspir şi de la televizor, de la diverse cântăreţe naţionale care port ii, şi îmi fac idei despre diferite feluri de ornamente”. Tatiana ne-a povestit că prima ie a brodat-o timp de 3 luni, iar a doua într-o lună jumătate.

„Într-adevăr, nu fiecare poate să aibă răbdarea aceasta să brodeze o ie, de a găsi motivele ornamentale potrivite, de a selecta gama coloristică adecvată, mai ales la ziua de astăzi. Tatiana are nişte abilităţi deosebite în domeniul brodatului. Cred că talentul ei nu se va opri aici, ci va continua să se dezvolte” , ne-a spus profesoara de educaţie tehnologică, Maria Croitoru, cea care a ghidat-o pe Tatiana pe acest drum.

Ea brodează într-un stil modern de aceea iile ei sunt mai frumoase şi mai actuale pentru zilele de azi. Pe viitor doreşte să se dezvolte şi să crească în domeniul dat.

„M-am gândit să brodez mamei, mătuşilor mele şi bunicii câte o ie şi o faţă de masă”, a povestit Tatiana despre planurile ei în viitorul apropiat.

Spre final, tânăra meşteriţă a venit cu un mesaj de mulţumire pentru toţi cei care au susţinut-o în acest domeniu: „Vreau să-i mulţumesc profesoarei mele, doamnei Maria, că m-a ajutat cu modelele, m-a îndrumat şi mi-a arătat cum să fac mai bine, mamei mele vreau să-i mulţumesc că mă susţine mereu în toate lucrurile, de asemenea şi bunicii care îmi croieşte iile, când modele sunt gata, şi, desigur, întregii mele familii vreau să-i mulţumesc că sunt alături de mine.”

De astfel de tineri, precum este Tatiana, care iubesc meşteşugul naţional, depinde viitorul şi continuitatea neamului, destinul culturii etnice al poporului nostru.


Aurel VICLIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco