• Curierul de Hâncești

Tinere talente Pictura pentru ea este arta vindecării

Galina Plăcintă, originară din Hânceşti, fosta elevă a Liceului Teoretic „M. Eminescu”, pictează deja de 13 ani. Despre ea putem spune că a crescut printre culori, deci haideţi să o cunoaştem mai bine pe această talentată fată.Galina are 21 de ani şi pictura pentru ea este un fel de medicament. În urma unei intervenţii chirurgicale nereuşite în anul 2012 la coloana vertebrală, ea a ajuns în scaunul cu rotile. Chiar dacă soarta a jucat un joc rău cu ea, Galina nu a renunţat la pictură.

„Într-o zi văd un penal de-al ei, şi mă uit că e plin cu ceva straniu, deschid acel penal şi înlăuntru erau în jur la 50 de creioane simpli mici, terminate practic cu totul… Desenul pentru ea este mai mult decât o pasiune, este ceva psihologic, este art terapie” - ne-a povestit mama fetei, Maria Plăcintă.

Mama ei este îndrumătorul ei principal în lumea artei, ea fiind profesoară de educaţia tehnologică la Liceul Teoretic „M. Eminescu”. Primul desen al ei s-a ales cu o diplomă de gradul II la Concursul Republican de desen pentru copii, cu genericul „Europa – casa noastră comună’’. Acest desen ea l-a creat când era elevă în clasa întâi. Apoi au urmat multe alte concursuri şi expoziţii la nivel local, raional, republican cât şi internaţional.

În anul 2010, s-a ales cu locul II la Concursul Internaţional de desen cu tema „Problemele

Sociale în Comunitate’’, organizat de societatea Europe Aid. Una din lucrările Galinei a ajuns pe coperta jurnalului „Fisc.md’’, (nr. 2, 2013), un alt desen de al ei a fost publicat pe paginile revistei „Noi’’. Galina are o colecţie de peste 20 de diplome în domeniul artei.

„Desenele mele apar din mulţimea gândurilor măcinate, amestecate apoi aranjate pe hârtie, chiar dacă unele desene par cam haotice, este un fel de frumuseţe în ele, care nu poate fi explicată’’ - a spus Galina. Succesele ei în artă o ajută să se simtă mai bine şi îi dau o speranţă.

„Pe viitor vreau, desigur, să continui să perseverez în domeniul artei, să cresc ca artist şi să mă dezvolt” - a spus fata talentată. Galina se trage dintr-o familie de artişti, mama ei care este profesoară de educaţie tehnologică, fraţii mamei ei, la fel sunt pictori cu un talent mare, chiar şi bunica se îndeletnicea cu broderia şi ţesutul. Galina a încearcă să meargă pe urmele marilor pictori, cum ar fi Pablo Picaso, şi a pornit de la desenele în arta denaturării feţei.

„Galina este o tânără care are un talent mare, am văzut doar câteva din lucrările ei, dar tare mi-au plăcut” - a spus Viorica Bânzaru, o cunoscută de-a Galinei. Pictura în cazul Galinei este starea sufletească care nu poate fi exprimată prin cuvinte, dar poate fi exprimată în culori. Rămâne să-i urăm succes şi sănătate Galinei.


Aurel VICLIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco