• Curierul de Hâncești

„Toţi pacienţii suspecţi au întrunit mai mult de 2 acuze respiratorii...


Începând cu data de 04 aprilie, curent, activitatea Secţiei de îngrijiri cronice a Spitalului raional Hânceşti a fost reprofilată pentru internarea de moment a pacienţilor suspecţi de coronavirus. Câţi pacienţi simptomatici şi asimptomatici suspecţi de Covid-19 din raion au fost monitorizaţi în toată această perioadă de urgenţă şi câte probe s-au recoltat până în prezent, ne spune şefa acestei secţiei, Zinaida Bogdan, care ne-a oferit un interviu în acest sens.

„Toţi pacienţii suspecţi au întrunit mai mult de 2 acuze respiratorii, subfebrilitate de mai multe zile sau febră înaltă, în cazul complicaţiilor pulmonare, în unele cazuri şi sindrom abdominal”

- Dna Zinaida Bogdan, care este situaţia la moment în Secţia pacienţilor suspecţi de coronavirus, şi câte probe s-au recoltat în total în toată perioada de activitate, şi evident, câte dintre acestea s-au dovedit a fi pozitive?

- Situaţia în Secţia pacienţilor suspecţi de coronavirus a fost si rămâne a fi pe întreg parcursul perioadei de activitate una stabilă, fără o avalanşă mare de pacienţi sau pacienţi în stare foarte gravă. Pe parcurs, sau prelevat mai mult de 160 de probe, dintre care, pozitive au fost circa 20% din numărul total. La moment, în secţie sunt internaţi 6 suspecţi la Covid-19, dar situaţia se poate schimba de la o zi la alta.

- Care sunt condiţiile de internare şi izolare a pacienţilor suspecţi de coronavirus în secţia pe care o monitorizaţi la moment?

- Pacienţii suspecţi la Covid-19 intră pe uşa laterală a blocului, intrare strict delimitată de alţi pacienţi, apoi sunt plasaţi strict câte unu în salon, nu contactează între ei, doar daca sunt membri din aceeaşi familie şi au fost aduşi concomitent. Li se oferă tot de ce au nevoie (lucruri de igiena personală, dezinfectant şi mască) şi totodată, pe perioada internării, li se acordă asistenţă medicală, în cazul în care au nevoie, fiind într-o stare mai gravă.

- Dispuneţi de utilajul medical necesar, inclusiv echipamente, dezinfectante, etc., dar şi numărul necesar de teste pentru testarea pacienţilor suspecţi de coronavirus? Câte teste se fac zilnic? Au fost şi zile în care aţi făcut cele mai multe teste, care au fost acestea?

- Vreau să subliniez faptul, dar şi să aduc mulţumiri atât administraţiei care s-a implicat maximal, de la începutul acestei pandemii, dar şi tuturor celor care s-au mobilizat cu sprijin şi ajutor în dotarea personalului şi a instituţiei cu tot utilajul medical necesar, inclusiv echipamente, dezinfectante, teste şi tot de ce a fost nevoie pentru protecţia personală. Cred că acesta şi este motivul, care face să avem 0% personal medical COVID-19 pozitiv. Până la moment, au fost testaţi circa 20 de persoane, lucrători medicali, care au fost în contact cu pacienţii, testele dovedindu-se a fi negative. În secţia pacienţilor suspecţi de Covid-19, teste s-au făcut în dependenţă de necesitate, au fost şi zile în care am făcut 0 teste, dar şi zile - până la 15 teste zilnic.

- Care sunt cele mai frecvente simptome cu care sunt aduşi pacienţii suspecţi de Covid-19? Aţi avut şi pacienţi asimptomatici, al căror test efectuat ulterior a ieşit pozitiv la coronavirus?

- Virusul SARS COV – 19 diferă mult de alte viroze, prin clinică, cele mai caracteristice simptome fiind: febră cu dispnee, dureri faringiene, pe traiectul traheii, cefalee, dar am avut şi pacienţi cu sindrom abdominal: diaree, balonări şi dureri abdominale. Toţi pacienţii suspecţi au întrunit mai mult de 2 acuze respiratorii, subfebrilitate de mai multe zile sau febră înaltă, în cazul complicaţiilor pulmonare, în unele cazuri şi sindrom abdominal. Asimptomatici aici nu am avut.- Probabil, în toată această perioadă de monitorizare a suspecţilor de coronavirus, pe lângă specialitatea pe care o aveţi, pentru calmarea pacienţilor panicaţi, trebuia să daţi dovadă de nişte metode psihoterapeutice. Care era starea psihologică generală a suspecţilor internaţi în secţia Dvs.?

- Să fiu sinceră, şi activitatea mea a fost modificată odată cu acest virus. Medicul a fost şi trebuie să fie mereu şi un bun psihoterapeut, astfel succesul tratamentului nu e garantat. Din nefericire, unii pacienţi ascund multe detalii, evident că pentru consilierea psiho-emoţională se necesita o abordare mai amplă a lor, dar din fericire, majoritatea au fost receptivi şi înţelegători în respectarea tuturor măsurilor incluse în regimul secţiei.

- Care a fost graficul Dvs. de lucru în calitate de şef al Secţiei de internare a suspecţilor de Covid-19 în toată această perioadă de urgenţă şi cum v-aţi descurcat, fără a vă pune în pericol viaţa Dvs., dar şi a familiei pe care o aveţi?

- Secţia pentru internarea suspecţilor fiind amplasată în aceeaşi secţie unde activam înainte, regimul de lucru al meu nu s-a modificat prea tare, însă s-au înmulţit serviciile de noapte ce le aveam, astfel cumulativ se primesc mai multe ore. În ceea ce priveşte viaţa persoană, noi, medicii, ne-o punem mereu în pericol, niciodată nu putem şti cu ce maladie ne întâlnim, însă ştim că trebuie să fim prezenţi acolo unde putem salva vieţi, asta ne este misiunea. De aceea, atât eu, cât şi toţi lucrătorii medicali din raion, aflaţi pe prima linie în lupta cu Covid-19, facem tot posibilul, ca populaţia raionului să se reîntoarcă la o viaţă normală şi sănătoasă.

Nu pot nega faptul că nu am fost stresată iniţial, însă am ştiut că trebuie. Un plus a fost că ştiam că suntem în siguranţă, fiind dotaţi cu cele necesare, echipament şi condiţii speciale pentru protecţia personală. Am explicat astfel familiei, că o perioadă avem nevoie de izolare, copilul l-am dus la părinţi, izolându-mă astfel de cei dragi. Din fericire, pot afirma acum că nu mai sunt careva temeri referitor la precauţie, dar sigur că duc dorul celor dragi.

- Începând cu data de 15 mai, curent, adică de vineri, se încheie starea de urgenţă pe ţară. În calitate de medic ce prognoze aveţi vizavi de situaţia epidemiologică în raion prin infectarea de coronavirus? Care ar fi mesajul Dvs., pentru locuitorii raionului în acest sens?

- Vizavi de situaţia epidemiologică pe raion, cred că pe acest subiect, cel mai corect este să se expună un medic epidemiolog, dar văzând atitudinea neserioasă a oamenilor de pe stradă în timpul în care nu era încheiată starea de urgenţă, nu cred că, după sistarea acesteia, se va linişti situaţia. Din păcate, oamenii la noi, conştientizează gravitatea situaţiei când deja e prea târziu, şi asta mă îngrijorează. Ceea ce mă linişteşte, este că vin temperaturi mai mari şi speranţa că virusul se va inactiva e mare. Rog, toţi cetăţenii, nu doar locuitorii acestui raion, să aibă grijă de sănătatea lor şi a celor din jur, acesta fiind un moment prioritar.

A intervievat: Tatiana TODOSEICIUC

329 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco