• Curierul de Hâncești

„Toponimia străzilor – Pagini de istorie”

După cum am obișnuit, la rubrica „Toponimia străzilor – Pagini de istorie” în fiecare săptămână venim cu câte două nume ale unor personalități remarcabile în cinstea cărora astăzi sunt denumite anumite străzi. De această dată,vom vorbi despre Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici, două mari nume în istoria ținutului basarabean.


ION LUCA CARAGIALE – conform arhivelor, acesta s-a născut la 13 februarie 1852 Haimanale, județul Prahova, Țara Românească și a decedat la 9 iunie 1912, Berlin, Imperiul German. A fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. George Călinescu îl considera a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. Post-mortem a fost desemnat ca membru de onoare al Academiei Române. Atras de teatru, Luca s-a căsătorit în 1839, cu actrița și cântăreața Caloropoulos. Arhivele declară că aceștia s-au despărțit, fără a divorța vreodată, după care acesta și-a întemeiat o familie statornică cu fiica unui negustor grec.

IOAN SLAVICI – născut la 18 ianuarie 1848, Șiria, comitatul Arad, decedat la 17 august 1925, Crucea de Jos, Județul Putna. A fost un scriitor, jurnalist și pedagog român, membru corespondent din 1882 al Academiei Române.

Scriitorul a fost considerat de criticul George Călinescu un „instrument de observație excelent” al mediului rural. L-a cunoscut pe Mihai Eminescu la Viena, iar acesta i-a oferit diverse îndemnuri inițiatoare pentru unele opere ale poetului. A fost redactor la „Timpul” în București și, mai apoi, fondator al „Tribunei” din Sibiu, Slavici a fost un jurnalist renumit. În urma articolelor sale a fost închis de cinci ori, atât în Austro-Ungaria, ca presupus naționalist român, cât și în România, ca presupus spion austro-ungar. Istoricul Lucian Boia a constatat cu referire la Slavici că „dacă la scriitori precum Rebreanu sau Sadoveanu se constată un ușor deficit de caracter, necazurile lui Slavici se trag, s-ar putea spune, dintr-un surplus de caracter.”

A consemnat Maria MUNTEANU

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco