• Curierul de Hâncești

„Toponimia străzilor – Pagini de istorie”

Rubrica „Toponimia străzilor – Pagini de istorie” are drept scop remarcarea celor mai văzute și remarcabile personalități ale Republicii Moldova, ale căror nume astăzi sunt instalate cu mândrie pe plăcuțele stradale. Personalități care merită păstrate în memorie pentru curajul de a aduce-n lume o schimbare și pentru meritul de a iniția noi tentative deprogresare a statului. Săptămâna aceasta scriem despre doi piloni ai culturii basarabene este vorba despre actorul Valeriu Cupcea și publicistul Simeon Murafa.

VALERIU CUPCEA - născut la 27 martie 1929, raionul Leova, Moldova și decedat la 15 ianuarie 1989, Chișinău, RSS Moldovenească, URSS. A fost un actor basarabean și regizor de film și teatru. Valeriu Cupcea a fost prim-regizor și director artistic al Teatrului Național din Chișinău (actualmente Teatrul Național „Mihai Eminescu”) în anii 1963-1977 și 1981-1985. A promovat dramaturgia românească, montând peste 50 de spectacole, printre care Fântâna Blanduziei (1967), Iașii în carnaval (1969), Două fete ș-o neneacă (1971), Sânziana și Pepelea (1982) de Vasile Alecsandri, precum și piese ale autorilor basarabeni contemporani: Roata vremii de Ana Lupan, Nu mai vreau să-mi faceți bine după piesa lui Gheorghe Malarciuc, Două vieți și a treia după Tudor Vidrașcu, Păsările tinereții noastre după piesa lui Ion Druță etc. A interpretat roluri în filmele Singur în fața dragostei, Lăutarii, Dimitrie Cantemir etc. A jucat rolul lui Eminescu în spectacolul cu același nume după piesa lui M. Ștefănescu, rolul Spătarului Nicolae Milescu în spectacolul Prologul după piesa lui Valeriu Matei. A fost Artist al Poporului din Moldova (1975). A fost decorat post-mortem cu Ordinul Republicii în 1993 de Mircea Snegur.

SIMEON MURAFA – născut la 24 mai 1887 și decedat la 20 august 1917, a fost un jurist, fruntaș al mișcării naționale din Basarabia, publicist și promotor al culturii muzicale. A făcut studii liceale și universitare la Kiev, devenind licențiat în drept în 1912. Colaborează la ziarul Cuvântul moldovenesc (1913–1917) fiind un timp și director al acestei publicații. Editează broșura „Cine-s moldovenii. Din istoria neamului” (1917). Participă la Primul Război Mondial, conducând o echipă sanitară pe frontul românesc. Contribuie la reconstituirea Societății Culturale Moldovenești, la consolidarea bazei editoriale în Chișinău. Zemstva județului Soroca îl numește judecător de pace în satul său de baștină, dar acesta este asasinat la Chișinău de o bandă de bolșevici. În legătură cu acest eveniment tragic, Onisifor Ghibu publică în ziarul România nouă articolul „Trei mucenici ai românismului în Basarabia: A. Mateevici, S. Murafa și A. Hodorogea”.

A colectat informația: Maria MUNTEANU

13 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco