• Curierul de Hâncești

Tradiţiile şi portul popular – promovate la o şezătoare în Şcoala Profesională

În ultima zi de iarnă, elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Profesională din mun. Hânceşti au organizat o şezătoare, în cadrul căreia au amenajat o expoziţie cu obiecte artizanale, prosoape, broderii, oale şi ulcioare, lucrări din lemn şi din metal, dar şi bucate tradiţionale.

Scena sălii de festivităţi din instituţie a fost amenajată în stilul unei Case Mari din gospodăriile bunicilor de altădată, cu covoare, prosoape, perne cu feţele brodate şi alte atribute populare, creând o atmosferă tipică unei şezători.


Elevii, îndrumaţi şi susţinuţi de profesori şi conducătorii de cercuri, au îmbrăcat costume populare, au cântat, au dansat şi chiar au adus în scenă un fragment din sceneta „Pupăza din tei” de Ion Creangă.


De asemenea, au vorbit despre elementele portului popular la femei şi bărbaţi cu îndemnul de a cunoaşte şi a promova aceste valori ale neamului pentru a nu fi uitate de tinerele generaţii. Nu s-a trecut şi fără puţin umor presărat în mini scenetele despre obiceiurile de peţit.


Şi pentru că tinerii învaţă în şcoală nu doar lucruri teoretice, ci şi practice, expoziţia cu bucate tradiţionale a demonstrat că se pricep foarte bine la gătit, la copt pâine şi colaci, mesele fiind bogate în plăcinte, mămăligă cu friptură şi brânză de oi, sarmale şi alte bunătăţi.„Tradiţiile şi obiceiurile sunt indicatoare care conduc subconştientul nostru. Pornind de la acest motto, am organizat activitatea „Mândră-i zestrea neamului”, prin intermediul căreia am actualizat tradiţiile şi obiceiurile populare şi am sensibilizat tinerii cu privire la valoare culturii noastre. Palmaresul cultural al neamului se transmite din generaţie în generaţie, fără a fi studiat şi învăţat la vreo disciplină şcolară, de aceea am considerat oportună organizarea acestei activităţi, care ne dorim să fie una cu impact şi continuitate” – a menţionat pentru CURIER Ludmila Petruşan, directorul Şcolii Profesionale Hânceşti.Elena Zaițev

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco