• Curierul de Hâncești

Tradiția Mărțișorului este una importantă?


În vechime, pe data de 1 martie, mărțișorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor și tinerilor - fete și băieți deopotrivă. Șnurul de Mărțisor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb și roșu, sau în alb și negru, reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric.


Șnurul era fie legat la mână, fie purtat în piept. El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruință ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireșii, vin berzele sau rândunelele.


Atunci, mărțișorul fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc, fie era aruncat în direcția de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: "Ia-mi negrețele și dă-mi albețele".


Dacă mărțișorul mai e la fel de apreciat ca în vechime, am aflat de la cetățenii raionului adresându-le întrebarea:


  • Tradiția Mărțișorului este una importantă?


Maria Țapu, 25 ani, or. Hâncești: „Este importantă, cum să nu fie?! Ni se oferă sărbători din occident, unele bizare chiar. Și dacă avem curajul să le sărbătorim pe acelea, atunci nu avem dreptul moral să uităm de Mărțișor, vestitorul primăverii.”


Irina S., 59 ani, s. Bozieni: „Cândva, oamenii credeau în puterea magică a mărțisorului. Acum nu mai cred. Cândva, oamenii credeau că o babă a urcat la munte cu 12 cojoace și a înghețat… Acum nu mai cred.  Și nici nu vor mai crede vreodată. Tot ce pot e să cunoască povestea. Atât.”


Ana Bivol, 26 ani, or. Hâncești: „George Coșbuc spunea că purtarea mărțișorului este ca şi când ţi-ai apropia soarele, purtându-i cu tine, chipul. Prin asta te faci prieten cu soarele, ți-l faci binevoitor să-ți dea ce-i stă în putere, mai întâi frumusețe ca a lui, apoi veselie și sănătate, cinste, iubire și curățenie sufletească. Țăranii pun copiilor mărțisoare ca să fie curați ca argintul și să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele și cine nu le poartă are să se ofilească. Așa că purtarea mărțișorului nu poate fi doar un capriciu ci o tradiție străveche a neamului nostru. Că doar strămoșii știu ce spun, ei încă niciodată n-au dat greș.”


Ion P., 31 ani, or. Hâncești: „Eu nu văd sensul în mărțișor. Că doar nu se oprește soarele în loc și primăvara nu mai vine, dacă nu-l pui la piept. Eu văd asta, mai ales în prezent, mai mul ca pe un biznes moldovenesc. Ați văzut cât costă un mărțișor?! Lasă să le cumpere cine vrea, eu și fără el mă bucur de primăvară.”


Maria Toma, 40 ani, s. Boghiceni: „Vă zic ceea ce m-a învățat mereu bunica. În mod tradițional, mărțișorul se prinde în piept sau la mână înainte de răsăritul soarelui, în zorii zilei. Purtat la încheietura mâinii sau în piept, șnurul în firicele de alb și roșu capătă semnificații aparte. Albul semnifică masculinitatea, rațiunea și sobrul asociat masculinității, iar roșul simbolizează feminitatea, senzualitatea, iubirea, bucuria de a trăi. Femininul se îmbina cu masculinul, vara se împăca cu iarna, căldura se întrepătrunde cu frigul creând o uniune perfectă, un simbol perfect. Un mărțișor… Împletirea albului și a roșului sugerează și înnoirea ciclului vieții. Așa că e fără îndoială consider mărțișorul o tradiție importantă și de neînlocuit.”


Alina Zorilă, 27 ani, or. Hâncești: „Știu că mărțișorul a fost cândva o tradiție importantă, acum însă prea puțini poartă acest simbol al primăverii în piept. Oamenii de cultură, câțiva din reprezentanții administrațiilor, profesorii etc. Tinerii însă, chiar dacă acceptă să poarte un mărțișor, fie nu cunosc semnificația acestuia, fie îl poartă doar câteva zile. Eu consider că e frumos să ne păstrăm tradițiile, mărțișorul fiind una cel puțin drăguță, dar nu trebuie să obligăm sau să cerem nimănui să îl poarte dacă nu are această dorință.”Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco