• Curierul de Hâncești

Trei cazuri de înec de la începutul anului. Cum să acordăm primul ajutor

De la începutul anului 2018, pe teritoriul raionului Hânceşti s-au înregistrat trei cazuri de înec, astfel încât Direcţia raională Situaţii Excepţionale (DSE) vine cu recomandări în vederea evitării înecurilor în bazinele acvatice şi acordarea primului ajutor sinistraţilor. Subiectul este cu atât mai sensibil cu cât la pericolul înecului se expun copiii aflaţi în vacanţa de vară.


Potrivit datelor oferite de DSE Hânceşti, la 13 februarie curent, s-a înregistrat un caz de înec în c. Cărpineni, unde un bărbat s-a înecat în râul Lăpuşniţa. Alt caz s-a întâmplat în mun. Hânceşti, la 8 mai, când un bărbat s-a înecat în unul din iazurile din localitate. Cel de-al treilea înec s-a înregistrat la Boghiceni, în data de 29 mai, un bărbat în stare de ebrietate fiind găsit înecat într-un bazin acvatic.

„În cazul pericolului de înec, nu trebuie să panicaţi, păstraţi calmul, respiraţi adânc, odihniţi-vă puţin, apoi înotaţi spre mal. În cazul necesităţii chemaţi în ajutor. Persoanele care acordă ajutor sinistratului trebuie să ţină cont să nu cadă ei înşişi în primejdie. Dacă nu ştiţi să înotaţi sau înotaţi rău, nu întraţi în apă pentru salvarea sinistratului. În asemenea caz, aruncaţi sinistratului colacul de salvare, o saltea cu aer, o anvelopă din cauciuc, o funie, o scândură, o creangă etc. "specifică Petru Popov-Bîrlădeanu, şeful Serviciului Protecţie Civilă al DSE Hânceşti.

,,Persoanele care înoată bine se vor apropia de sinistrat, se vor scufunda şi apucându-l din spate de braţe, ori mai sigur de părul de pe cap, îl vor ridica la suprafaţa apei şi înotând se vor deplasa spre mal. Dacă persoana sinistrată este extrasă din apă la începutul înecului, primul ajutor este simplu. Deseori este de ajuns să-l liniştim, să-i scoatem hainele umede, să masăm corpul, să servească ceai fierbinte pentru a scoate sinistratul din stres. Dacă sinistratul este extras din apă fără cunoştinţă, cu respiraţia şi inima oprită şi alte semne de moarte clinică, este necesar de reacţionat în modul următor: eliberarea căilor respiratoare de corpuri străine (nămol, tină, mase vomitoare); respiraţie artificială gură la gură sau din gură în nas; masajul indirect al inimii pentru reînnoirea activităţii inimii şi circulaţiei sangvine. A resuscita sinistratul care s-a înecat şi se află în stare de moarte clinică este posibil doar atunci când din momentul scufundării definitive sub apă şi până la începutul acţiunilor de reanimare au trecut nu mai mult de 6 minute. Sunt cazuri când sinistratul a fost readus la viaţă şi după 10-15 minute de înec. De regulă, rezultate pozitive pot fi obţinute doar atunci când acţiunile de reanimare au fost începute în primele 2-3minute”menţionează în încheiere dl Popov-Bîrlădeanu.


Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco