• Curierul de Hâncești

Trupa de dansuri “GalaXyss” – pe locul doi la un concurs internaţional din BulgariaRecent, trupa de dansuri “GalaXyss” (conducător artistic Cristina Jaliuc) de la Centrul de Creaţie a primăriei Hânceşti s-a întors de la un festival prestigios care s-a desfăşurat în Bulgaria. Dansatorii s-au ales cu locuri premiante şi emoţii dintre cele mai pozitive.


Festivalul-concurs internaţional pentru copii şi tineret “Obzor s Hope”, la care au participat reprezentanţi din R. Moldova, România, Bulgaria, Armenia, Ucraina şi Rusia, s-a desfăşurat în perioada 5-10 iulie în oraşul Obzor din Bulgaria. În prima zi de concurs, grupa de perechi a trupei “GalaXyss” a prezentat dansul popular stilizat “Gopak”, iar grupa de fete - dansul de estradă “Suntem o echipă”. În cea de-a doua zi de concurs, grupa perechi a evoluat cu “Ţărăncuţa”, iar grupa de fete cu dansul “Revoluţie”. Astfel, atât grupa perechi cât şi grupa de fete s-au plasat pe locul II în concurs, conducătorului artistic şi ansamblului fiindu-le înmânate cupe şi diplome. Toţi participanţii la festivalul-concurs au fost premiaţi cu medalii, diplome şi tricouri cu emblema festivalului. 


“Scopul participării noastre la astfel de concursuri, organizate peste hotarele ţării, este de a scoate în evidenţă tinerele noastre talente, de a cunoaşte cultura diferitor popoare, îmbinarea odihnei pe litoralul mării cu comunicarea interculturală, stabilirea contactelor între diferite colective artistice şi conducători, păstrarea şi dezvoltarea culturii naţionale şi întărirea legăturilor internaţionale prin cultură şi creaţie – menţionează conducătorul artistic al trupei Cristina Jaliuc, care este şi directorul Centrului de Creaţie Hânceşti. Am mai participat la concursuri internaţionale, în ţări precum Polonia, România, Ucraina, Grecia, dar de fiecare dată ne copleşesc emoţiile, copiii trăiesc momente de neuitat. Sunt alături de ei nu doar în calitate de coregraf, dar şi ca părinte sau prieten, căci îmi revine toată responsabilitatea pentru ei. Vreau să le mulţumesc părinţilor care au suportat cheltuielile de deplasare şi cazare a copiilor, tuturor membrilor trupei de dans pentru rezultatele obţinute, coregrafului Vlad Mîţu pentru montarea dansurilor şi primăriei Hânceşti pentru suportul financiar acordat pentru transport.”


Şi dansatorii au rămas impresionaţi de festival, dar şi de frumuseţea litoralului bulgăresc. “Acest concurs a fost o experienţă care ne va ajuta în viitor – consideră Corina Plămădeală, membră a trupei “GalaXyss”. Au fost foarte mulţi participanţi puternici, dar aceasta nu a prezentat un obstacol pentru noi. Sunt extrem de fericită că am avut şansa de a participa la acest concurs şi sper că vor mai fi astfel de momente, vom întâlni oameni noi, o atmosferă nouă şi impresii noi”. Şi Mihaela Plăcintă, altă participantă, a menţionat: „Datorită acestui concurs am obţinut o experienţă foarte preţioasă. Am cunoscut o mulţime de copii pasionaţi de artă şi ne-a făcut o deosebită plăcere să fim jurizaţi de nişte specialişti puternici. Suntem fericiţi că am participat la un astfel de concurs la care am demonstrat puterea şi munca noastră. Am înţeles că suntem unii dintre cei mai buni, dar oricum este loc pentru ceva mai mult”.


„Am rămas plăcut surprinşi când am ajuns în orașul Obzor, care este unul din cele mai vechi orașe de pe coasta Mării Negre din Bulgaria, situat la poalele munților Stara Planina. În această perioadă, localitatea s-a transformat într-un loc de întâlnire a interpreților de cântece și dansuri. Întreg orașul a trăit într-o atmosferă de prietenie, bunătate, dragoste față de cultură și oameni. Juriul internațional, format din reprezentanți ai mai multor țări precum Bulgaria, Armenia, Ucraina și Moldova, a avut o misiune extrem de complicată să-i selecteze pe cei mai buni, deoarece toți participanții au avut o ieșire scenică spectaculoasă. Noi, grupul de dansuri de la Hâncești, am fost premiați cu locul II și o invitație la Festivalul Internațional din Armenia, care se va desfăşura în iunie 2016. Mi-a plăcut mult ideea organizatorilor ca festivalul să se desfășoare pe o scenă aleatorie cu ruinele unei construcții medievale. Mulțumim conducătorului nostru artistic, dna Cristina, pentru munca pe care o depune și sperăm ca nici la următoarele concursuri să nu o dezamăgim!” – a spus în încheiere Viorica Rusu, mama unui dansator al trupei “GalaXyss”, care a mers împreună cu trupa la festivalul din Bulgaria. Elena Zaițev

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco