• Curierul de Hâncești

Trupa de teatru „Ghioceii”- pe scenele Franţei

Sfârşitul lunii mai s-a dovedit a fi unul foarte bogat pentru trupa de teatru „Ghioceii” din s. Mingir. Imediat după evoluarea la festivalul municipal de teatru “Ostende”, unde de altfel, tinerii actori au obţinut Trofeul  “Ostende” şi Premiul I , au pornit la drum spre Franţa, ţară la care au visat mai bine de jumătate de an. Aceştia au participat în cadrul unui festival de talie internaţională precum  “Eclairs de Scene” din Toulouse, Franţa. Alături de ei, pe scenă au participat actori  din Franţa, Ecuador, Germania, Tunisia şi  România. 


Tinerii actori, însoţiţi de conducătorul trupei, Mihai Sîrbu, odată ajunşi în Toulouse, au fost întâmpinaţi foarte călduros şi cazaţi chiar în casele familiilor franceze, iubitoare de teatru, astfel, actorii moldoveni au avut oportunitatea de a cunoaşte mai multe despre  poporul francez şi desigur, au pus în  practică limba franceză, pe care au învăţat-o în gimnaziu sau liceu. 


„Festivalul la care am participat la Toulouse a fost unul ajuns la ce-a de-a XXX –a ediţie, un festival de anvergură ajuns la jubileu, ne spune Mihai Sîrbu, conducătorul trupei. Deşi am fost invitaţi la festival de către organizatori, totuşi, a fost necesar să depunem un dosar cu activităţile noastre (filmări, materiale, merite etc.) şi trebuie să recunosc că am trecut etapa preselecţiei cu mare greu, foarte multe colective chiar din România fiind respinse. Ne gândeam ce va face spectatorul francez timp de oră cât durează spectacolul nostru „Soacra cu trei nurori” prezentat, evident în limba română. Dar am reuşit să-i captivăm cu prezentarea scenică, cu jocul actorilor,  ghidându-se de mimică şi acţiune, încât multe replici le-au memorat şi la finalul spectacolului ni se adresau anume cu replici din spectacol.”


Cele 6 zile petrecute în Toulouse au fost pentru trupa de teatru de neuitat, aceştia având posibilitatea să viziteze oraşul şi să guste  bucate franţuzeşti. La finalul spectacolului, toţi participanţii au primit diplome în care scria nivelul de evoluare şi cuvinte de apreciere (aceasta fiind o metodă de apreciere a francezilor). Organizatorii spectacolului mai au un obicei frumos, ei pun în difuzare, la finalul festivalului, piesa din spectacolul care i-a impresionat cel mai mult. Astfel, pe final a sunat o melodie din spectacolul „Soacra cu trei nurori”, confirmând faptul că actorii moldoveni au fost cei mai buni. Tinerii au specificat că experienţa trăită în ţara brânzei şi a parfumurilor a fost la nivelul aşteptărilor şi vor reveni cu drag pe scenele Franţei. 


Trupa de teatru “Ghioceii”, în frunte cu conducătorul Mihai Sîrbu exprimă recunoştinţă celor fără de care nu ar fi fost posibil călătoria la Toulouse, şi anume: Mihai Melinceanu, Stas Scutelnic, Sergiu Teisanu, Ana Covali, Ludmila Botezatu, Margareta Bordei, Viorica Tataru, Direcţia Cultură Hânceşti şi desigur părinţii tinerilor actori.Elena Golubnic

3 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco