• Curierul de Hâncești

Tudor Casapu - campion olimpic şi campion mondial la haltere

Tudor Casapu s-a născut la data de 18 septembrie 1963 în s. Mingir, r. Hâncești, fiind al șaptelea din cei zece copii.


1979 – începe activitatea sportivă la haltere, în cadrul școlii unde își face studiile. Primul antrenor care a pus baza sportului greu (haltere) a fost dl Oleg Poliakov, care a observat în Tudor Casapu un adevărat campion.


  A obținut mai multe titluri de campion la haltere: cvadruplu campion al Uniunii Sovietice (1987-1990), campion mondial (1990, Budapesta), medalii de bronz la Campionatele Europene și Mondiale (1991).


  A reprezentat Republica Moldova în echipa unificată a CSI la Barcelona 1992, obținând medalia de aur la haltere, cat. 75 kg (mijlocie), stabilind astfel o performanță unicat în sportul moldovenesc - fiind singurul campion olimpic la o probă individuală până astăzi.


În 1992 a fost decorat cu Ordinul Republicii.


  Numele lui Tudor Casapu este cap de afiș la compartimentul „Cultura fizică și sport. Halterofilul este menționat la capitolul „Participarea sportivilor moldoveni la Jocurile Olimpice”. La Olimpiada XXV de la Barcelona, Spania, din anul 1992 au participat 11 sportivi din Republica Moldova, care au evoluat în componența echipei unite a Comunității Statelor Independente. Dintre aceștia, doar T. Casapu a adus țării noastre medalia de aur. 


  În volumul „Simbolurile naționale ale Republicii Moldova” (2010), Tudor Casapu este prezentat ca făuritor de istorie, eroul grație căruia, pentru prima oară, Drapelul de Stat al țării noastre a fost urcat pe cea mai înaltă culme sportivă. În lucrare mai sunt prezentate imaginea coliței poștale (65-69 mm), dedicată campionului olimpic Tudor Casapu, emisă de Î.S. „Poșta Moldovei”.

 Din anul 1998 şi până în 2000 este șef al echipei sportive de performanță al subdiviziunilor de aprovizionare și deservire din cadrul Departamentului Trupelor de Carabinieri al MAI.

Este decorat cu Insigna pentru merite deosebite de gradul I a Departamentului Trupelor de Carabinieri al MAI(1999). Un an mai târziu este șef al echpei sportive de performanță al Departamentului Trupelor de Carabinieri al MAI.


Mai apoi face studii la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova, obținând Diplomă de Onoare pentru performanța academică, activitate extracurriculară și participare activă în viața Academiei.


Activează în calitate de vicepreședinte al Comitetului Național Olimpic din Republica Moldova (2001–2004). 


 În 2002 – obține gradul de colonel de poliție, decorat cu insigna „Colaborator Eminent” al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.


Consiliul comunal Mingir și Comisia Națională de Heraldică decide de a include pe stema și drapelul localității (autor dr. Silviu Andrieș-Tabac și desenată de pictorul Iurie Caminschi), alături de alte însemne „o ramură de măslin în pal, de aur”, care simbolizează sub aspect heraldic „victoria halterofilului Tudor Casapu, originar din Mingir”( 2006, 20 aprilie). Tot în acest an este decorat cu distincția Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova „Crucea pentru merit. Clasa II. Din 2010 şi până prezent este expert și consultant al Institutului de Studii Enciclopedice la compartimentul „Cultură fizică și sport, mișcare olimpică”. Consiliul comunal Mingir decide redenumirea străzii „Morii” în „Tudor Casapu” (2012, 17 februarie).


Tudor Casapu este desemnat ca ”Personalitatea țării” de către Asociația obștească ”Personalitate”(2013).


Un an mai târziu, este numit expert independent al Instituției Publice Consiliul Consultativ de Expertiză a Academiei de Științe a Moldovei.


În urma concursului de proiecte pentru editarea monografiilor științifice (lucrări de valoare) Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Științe a Moldovei (Hotărârea nr. 194) decide aprobarea pentru finanțare a volumului „Tudor Casapu, eternal campion” în colecția „Personalități notorii”(2014). Consiliul comunal Mingir decide conferirea titlului de cetățean de onoare campionului olimpic Tudor Casapu.


Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport îi conferă campionului olimpic Tudor Casapu titlul onorific Doctor honoris causa.   Prin urmare, numele campionului olimpic Tudor Casapu reprezintă nu doar un simbol al performanței sportului național și internațional, ci și o figură de calibru, o carte de vizită a constituțiilor de cunoștințe, a lucrărilor enciclopedice.

În prezent, este șef al secției sport profesionist la CSC "Dinamo" din Chișinău, având gradul de colonel. De asemenea, este președinte al Federației Moldovene de Haltere.

Este căsătorit, are doi copii şi o nepoţică.Lilia Strelciuc

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco