• Curierul de Hâncești

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

Turneul „Hai la trântă că-i mai sfântă" – în cinstea antrenorului emerit Valentin Bodişteanu Duminică, în incinta Casei de Cultură a or. Hânceşti s-a desfăşurat Turneul Republican în cinstea antrenorului emerit al Republicii Moldova Valentin Bodişteanu,  care a atins frumoasa vârstă de 70 de ani. La turneul republican au participat 5 echipe: judo, sambo, lupte libere, lupte greco-romane și luptătorii din or. Hâncești. 


Valentin Bodișteanu din s. Fundul Galbenei a antrenat şi educat o armată întreagă de sportivi, specialiști și campioni. Pentru sat, raion și țară a antrenat și educat peste 50 de campioni ai Moldovei și maeștri ai sportului. În prezent, lucrează ca antrenor de volei, echipa de fete. Despre meritele, dar şi biografia sa a vorbit chiar din start, antrenorul emerit de judo Mihai Buiuc, care a accentuat că omagiatul are la activ mai multe performanţe.


„Pe parcursul anilor de studenție la Tehnicumul din or. Hâncești, devine de trei ori campion al Republicii Moldova la trântă moldovenească între maturi, la greco-romană și la sambo. Devine campion de două ori la lupte libere între seniori. Totodată, dl Bodişteanu devine premiant și învingător al multor turnee unionale și învingător al două Turnee Internaționale în Mongolia și Cehoslovacia”- a menţionat dl Buiuc.


Ca oaspeți de onoare ai turneului republican au fost: președintele raionului Ghenadie Buza, reprezentantul Guvernului RM  în teritoriul Ion Mereuță, campionul Olimpic la haltere Tudor Casapu, decanul Catedrei Pedagogice a USM de Educație Fizică și Sport Sergiu Busuioc, vicepreședintele Uniunii Artelor Marțiale Mondiale Anatol Moldovanu, veteranul luptelor trântă or. Hâncești Dumitru Pendus, ş.a.


Partea festivă a turneului a demarat cu mesaje de felicitare și urări de bine pentru Valentin Bodișteanu.


„Astăzi e o mare sărbătoare în familia sportivilor. Mă simt onorat să fiu aici, în această sală. Atât pentru or. Hâncești, cât şi pentru întreaga republică, dl Bodişteanu a făcut foarte mult. Activitatea dvs. sportivă va fi promovată de-a lungul multor decenii. Putere și energie vă doresc, să le depășiți pe toate. Mulți ani și tot ce e mai bun!” – a menţionat Ion Mereuţă în mesajul său de felicitare. Cu aprecieri de înaltă consideraţiune a activităţii omagiatului, a venit şi preşedintele raionului Ghenadie Buza, reiterând-ui performanţele sportive, ca fiind de o valoare importantă pentru raionul Hânceşti.


Pe parcursul competițiilor, s-a dus o luptă grea, cu multă forță și pregătire din partea concurenților. Spiritul de tensiune s-a evidențiat prin strigătele de încurajare, fluierături, dar şi aplauzele celor prezenți în sală. Concurenții au dat dovadă de o calificare profesională și multă muncă. După multe lupte şi trânte clasamentul a fost următorul: pe primul loc s-a clasat echipa din r. Hâncești, cei mai buni sportivi ai acesteia fiind: Vitalie Bunici - 65 kg, Maxim Fominâh - 70 kg, Dorin Goțonoagă - 80 kg, Radu Lefter - 85kg, Gheorghe Ierhan - 90 kg. Pe locul II s-au clasat luptătorii de judo, pe locul III - lupte libere, pe locul IV – lupte greco-romane, pe locul V - lupte sambo. Competiţiile au fost arbitrate de antrenorii: Alexei Postolache, Sergiu Busuioc, Iacob Chihai, Dumitru Sava.


Mai multe despre antrenorul Valentin Bodişteanu ne-au spus colegii lui de breaslă. „Prin sport, noi implantăm în copii educația, dar şi tăria de caracter, fără de care nu poţi deveni un sportiv de valoare. Ceea ce m-a învățat și pe mine antrenorul Valentin Bodișteanu - a remarcat Boris Sava, antrenor de lupte libere, campion  premiant în US, premiant la Campionatul Mondial din Los Angeles. El a mai spus: ,,Valentin Bodișteanu a fost primul meu antrenor împreună cu Dumitru Sava . Este un om special de mare valoare, un pedagog înnăscut. Turneul se petrece în cinstea lui, deoarece a meritat această sărbătoare!” 


Sergiu Busuioc, președintele Federației de Luptă Națională,,Trânta”, profesor universitar, care a fost prezent la eveniment, prieten cu domnul Valentin Bodișteanu ne-a spus doar cuvinte de laudă în adresa dlui Bodișteanu, accentuând că acesta a contribuit mult la promovarea imaginii țării noastre, atât aici în tară, cât și peste hotare. „A organizat peste 100 de turnee pe tot parcursul vieții.


Sunt mulți campioni care au trecut prin mâinile dumnealui, aproximativ 50 de sportivi, care au obținut titluri de maeștri în sport, alții, remarcându-se pe diverse arene europene și mondiale, printre aceștia fiind frații Sava: Dumitru, Gheorghe și Boris, dar și feciorii dlui Bodişteanu: Ruslan și Octavian, multipli campioni ai Republicii Moldova. Sergiu Busuioc a mai remarcat faptul că Valentin Bodişteanu a antrenat şi fete, care au câştigat diverse medalii, printre acestea sunt: Emilia Budeanu, Doina Roșcovanu, Ludmila Bizinovschi, Nina Bodișteanu, Marcica Paraschiva, etc. 


Mesaje de felicitare i-au adresat toţi colegii și prietenii. Discipolii și-au arătat stima și iubirea față de antrenor, aruncându-l în sus de 70 de ori! Consătenii, împreună cu elevii gimnaziului din sat, în frunte cu primarul s. Fundul Galbenei, l-au felicitat prin poezii și cântece, dorindu-i multă sănătate, prosperitate, respect, iubire din partea celor dragi și multe succese pe viitor. Nepoții i-au dăruit multe îmbrățișări călduroase, care l-a emoționat pe omagiat până la lacrimi.


„Sportul are nevoie de multă voinţă, dar din păcate, astăzi cât mai mulți oameni duc un mod de viață sedentar.  O națiune fără sport degradează. Trebuie să înțelegem faptul  că este o diferență foarte mare între sportul de masă şi sportul de performanţă. Sportul de performanţă e greu, aduce şi traume uneori. Până la urmă, și sportul este o artă, la fel ca şi muzica, pictura, dansul. Pentru mine, personal, să fiu antrenor acum la cei 70 de ani, e o satisfacție sufletească.


E greu, e frumos, dar, totuşi, e minunat să fii antrenor. Greu nu înseamnă rău. Pentru elevii mei am fost și sunt părinte, prieten, frate, doctor...,etc. Am grijă de ei, de succesul lor, la fel cum am grijă de copii mei, a declarat pentru CURIER, omagiatul zilei, Valentin Bodișteanu.

12 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco