• Curierul de Hâncești

Ședinţă Consiliului municipal – cu dispute aprinse, încheiată la prima întrebareJoi, 26 decembrie, Consiliul municipal Hânceşti a desfăşurat o ședință ce se dorea a fi ultima din anul 2019, în cadrul căreia au fost prevăzută aprobarea taxelor locale și bugetul pentru anul 2020, dar şi demisia proaspătului învestit în funcţie viceprimar Alexandru Vîrlan.


Consilierii s-au arătat uimiţi când la ordinea de zi, care prevedea 14 chestiuni, a fost propus şi proiectul de decizie ce prevede demisia din funcţia de viceprimar a lui Alexandru Vîrlan, începând cu data de 30 decembrie, conform cererii depuse. Altă propunere a fost de a include şi proiectul de decizie referitor la transmiterea de la balanţa primăriei la balanţa ÎM Regia ARA a unor bunuri materiale, 1176 tone de prundiş, achiziţionat de Consiliul raional şi transmis administraţiei oraşului pentru reparaţia mai multor străzi. Şi pentru că consilierul Grigore Cobzac a propus ca acest proiect să fie discutat în următoarea şedinţă, întrucât nu a fost examinat în cadrul comisiilor şi nici nu au fost prezentate materiale suplimentare documentului de bază, această chestiune a generat polemici, care l-a determinat pe consilierul Victor Loghin să-i roage pe toţi consilierii să se mobilizeze pentru că au de discutat multe alte probleme stringente la capitolul buget, asupra căruia comisia buget şi finanţe a lucrat foarte mult.

Prima chestiune de pe ordinea de zi a fost cu privire la aprobarea şi punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2020, care, la fel, a aprins spiritele, întrucât reprezentanţii Blocului ACUM au venit cu propunerea ca taxa pentru salubrizare să rămână la nivelul anului trecut – 3 lei/lună/persoană şi să nu fie majorată la 5 lei, aşa cum s-a discutat în comisii. Atât primarul Alexandru Botnari, cât şi consilierul Igor Deviza, preşedintele comisiei buget şi finanţe, au adus argumente în favoare acestei majorări, necesară pentru acumularea mijloacelor financiare în vederea desfăşurării lucrărilor de salubrizare în oraş, dar şi cheltuielilor legate de birotică şi alte servicii implicite. Igor Diviza a argumentat chiar că taxa locală pentru salubrizare în mun. Hânceşti este cea mai mică comparativ cu alte oraşe din ţară, unde aceasta este mai mare de 11 lei (11 lei fiind doar la Cimişlia).

De asemenea, s-a specificat că această taxă nu va mai fi colectată de Regia ARA, ci de primărie, care va direcţiona banii după destinaţie. Alte taxe care au fost majorate sunt taxa pentru amenajarea teritoriului şi taxa pentru panourile publicitare.

Cel mai important proiect de pe ordinea de zi a fost cel referitor la aprobarea bugetului pentru anul viitor, care la partea de venituri prevede suma de 41 588,7 mii lei, iar la suma de cheltuieli 39 744,5 mii lei, cu excedentul de 1844,2 mii lei.

Alte chestiuni au inclus aprobarea statelor de personal, executarea bugetului municipal pe 9 luni ale anului 2019, înlesniri fiscale, aprobarea statelor de personal ale ÎM Regia ARA pentru anul 2020, acordarea unor ajutoare materiale ş.a.


Imediat după discutarea primei chestiuni, care a durat o oră jumate, invocând lipsa de cvorum, ședința s-a încheiat, fiind amânată pentru altă dată.

Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco