• Curierul de Hâncești

Ultimul veteran de război din c. Bobeica – la cei 100 de ani!

S-a născut acum un secol. A trecut două războaie mondiale fiind pe prima linie de luptă, anii foametei, şi o perioadă destul de lungă de muncă în una din minele de extragere a cărbunelui, într-un oraş al fostei URSS. Cu toate acestea, e încă plin de viaţă, pus pe glume şi mereu cu cântecul pe buze. E vorba de moş Ion Diviza din c. Bobeica, care duminica trecută şi-a marcat cei 100 de ani de la naştere. S-a născut la 16 septembrie 1918 în c. Bobeica, şi atunci când l-am întrebat câţi ani a împlinit recent, mi-a răspuns cu zâmbetul pe buze că „18 ani”, interpretându-ne şi un cântec de ostăşie.


Moş Ion e total nevăzător, şi deşi a avut, şi a crescut 5 copii, după moartea soţiei sale, a rămas de unul singur, fără sprijin şi ajutor.

„E naşul meu de cununie şi deoarece eu trăiesc singură, din anul 2005 l-am luat la mine acasă pentru a-l îngriji”ne spune Lidia Istrati, care îi este permanent în preajmă pentru a-i acorda un prim ajutor în caz de necesitate.

După ce a satisfăcut serviciul militar în armata română, la vârsta de doar 22 de ani, Ion Diviza a fost înrolat din nou, unde a luptat deja împotriva fascismului până la Marea Victorie. Apoi a trecut prin acei ani grei de foamete și ani de deportări. Mai târziu, fiind încă în floarea vârstei, a muncit la o mină de extragere a cărbunelui din Uniunea Sovietică, după care s-a întors la vatră și a continuat să muncească în fostul colhoz „Serghei Lazo”, de unde s-a și pensionat, la vârsta de 60 ani.

Moş Ion Diviza e unicul veteran de război din comunitate rămas în viaţă, de aceea la onorabilul centenar, angajaţii primăriei au decis să-i organizeze o sărbătoare de neuitat bătrânului, venind cu flori, tortă şi şampanie.

„Acest bărbat a demonstrat lumii întregi că, indiferent prin ce greutăți trece omul, poate viețui şi până la 100 ani, ba chiar să ai îndrăzneala să intri cu dreptul în cea de a doua sută. Să-i dea Domnul sănătate și să-l întărească și pe viitor! – a declarat pentru CURIER Lilian Musteaţă, primarul c. Bobeica. De ziua lui de naștere, împreună cu lucrătorii sociali din primărie şi șeful Ocolului Silvic Bobeica, precum şi câțiva copii, am luat tradiționalul buchet de flori și am mers în vizită, acasă la domnul Ion. Mare ne-a fost mirarea, după ce Dumnealui a mulțumit Domnului, dar și nouă pentru acest eveniment, a interpretat o melodie din tinerețe. Pentru noi a fost o onoare să avem ocazia să cinstim un pahar de șampanie cu omagiatul și să gustăm din torta cu indicatorul „100 ani” a specificat dl primar.

La începutul săptămânii, moş Ion a fost vizitat şi de conducerea raionului, în frunte cu preşedintele raionului Ghenadie Buza, însoţit de reprezentantul Guvernului în teritoriu, Ion Mereuță, care i-au înmânat o diplomă de apreciere și recunoștință, dar și un colet cu produse alimentare și de igienă personală, foarte necesare la moment.

„Anterior, la implicarea preşedintelui raionului, căruia îi mulţumim mult pentru receptivitate, moş Ion a beneficiat şi de 5 metri steri de lemne pentru perioada rece a anului. Totodată, în baza unui demers, adresat președintelui raionului, din Fondul de rezervă al Consiliului raional Hâncești, urmează să-i fie alocat un ajutor financiar în sumă de 5 mii lei a specificat primarul Lilian Musteaţă, nu înainte de a-i ura încă mulţi ani omagiatului, recomandând generaţiei de astăzi, să-l ia drept exemplu, deoarece oriunde nu a fost, moş Ion a muncit cu dăruire şi a trăit cu demnitate.


Tatiana TODOSEICIUC

55 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco