• Curierul de Hâncești

Un campionat la turism sportiv între nevăzători, la Hânceşti

Actualizată în: 19 Aug. 2019În perioada 25-28 iulie 2019, în incinta taberei de odihnă din mun. Hâncești a avut loc Campionatul Național la Turism Sportiv și Orientare în Spațiu între persoane cu dizabilități de vedere. În conformitate cu planul de măsuri cultural-sportive al Asociației Obștești „Asociația nevăzătorilor din Moldova”, unul dintre obiectivele acestui concurs, unic în Moldova, rezidă în susținerea integrării sociale, culturale și sportive a acestei categorii de persoane.


În cadrul acestui eveniment au participat 15 echipe din 23 de raioane, care au însumat aproximativ 180 de persoane. Scopurile primordiale ale acestor concursuri anuale este de a promova un mod de viață sănătos, de a perfecționa măestria sportului turistic, precum și creșterea unui climat eficient de comunicare și socializare între persoanele cu un deficient de vedere.

Vice președintele Asociației nevăzătorilor din Moldova, Ștefan Oprea a menționat că această asociației a fost fondată la 15 mai 1999, iar anul acesta sărbătoresc ce-a de-a 20-a ediție. „Acest campionat îl organizăm anual deja de 20 de ani și are drept scop relaxarea și schimbul de experiențe între persoane cu deficit de vedere de pe ambele maluri ale Nistrului inclsiv Bender, Tiraspol, Soroca, Bălți, Cimișlia, Strășeni, Ceadâr Lunga, etc. Acesta este un campionat atât sportiv cât și cultural care include mai multe concursuri și probe desfășurate într-o perioadă de câteva zile petrecute în aer liber, în condiții de tabără. Le dorim succes tuturor echipelor!”- a menționat Ștefan Oprea.

La acest eveniment au fost invitații speciali, precum Ion Tulbu, șeful Direcției raionale Cutură și Turism, Dumitru Sclifos, Gheorghe Straver și alții. Oficialitățile au felicitat călduros participanții și au ținut să mulțumească Consiliuloui raional Hâncești pentru susținere.

„În numele Consiliului raional aduc laude și felicitări organizatorilor evenimentului. Am rămas impresionat de modul în care ați reușit să ne arătați lumea cu alți ochi, constat că noi avem multe de învățat de la voi. Încercăm să vă ajutăm și să facem tot posibilul ca să vă simțiți bine și să plecați cu experiențe plăcute ”- menționează Ion Tulbu.

Participanții, de la mic la mare, veniți din toate colțurile țării, au întins corturile în toată tabăra făcând schimb de experiențe și de noi cunoștințe.

„Ne simțim foarte bine, chiar minunat. Ne distrăm, dormim exact ca adevărați turiști în corturi, în aer liber, suntem deja al 4-lea an în Hâncești în cadrul acestui festival și mulțumim enorm pentru găzduire”- spune participantul Marcel Ursu, echipa Bălți-Chișinău.

„Deja de câțiva ani suntem în această competiție, venim din propria inițiativă pentru că este o modalitate plăcută de a interacționa cu oameni noi, de a lega prietenii și de a crea amintiri frumoase. Aici suntem menajați și mulțumiți de toate. Ne bucurăm că există cineva care își amintește de noi”- spune participanta Violeta Secrieru, echipa Leova.

Reamintim că Asociația Nevăzătorilor din Moldova este o organizație nonguvernamentală (ONG), misiunea căreia constă în protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități vizuale și promovarea incluziunii sociale a acestora. Actualmente, organizația include peste 8 mii de membri.Maria MUNTEANU

20 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco