• Curierul de Hâncești

Un castel al cactuşilor – la Stolniceni!

Valentina Jechiu din s. Stolniceni este o mare iubitoare de flori, şi nu de cele obişnuite, ci dintre cele exotice, ba chiar de stepă şi de deşert. Dumneaei are o pasiune deosebită - cultivă plante suculente, mai exact cactuşi, pe care îi iubeşte şi îi alintă ca pe nişte copii. Aceştia, la rândul lor, o răsplătesc cu multe flori şi se străduiesc să n-o înghimpe prea tare!

Dna Valentina are în colecţia sa cca 70 de cactuşi de cinci specii. În această perioadă, aceştia au început să înflorească - flori roşii, roz, albe şi galbene. Casa dnei Valentina devine până toamna târziu, când încetează să mai înflorească, un adevărat castel al cactuşilor!

„Am început să cresc cactuşi acum vreo 20 de ani, când fiica mi-a adus de la şcoală un cactus ca vai de el, stropit de vopsea, iar eu i-am schimbat pământul, l-am îngrijit, l-am înmulţit şi el m-a răsplătit cu nişte flori albe, foarte frumos mirositoare” – îşi aminteşte de prima experienţă cu aceste plante, dna Valentina, care ne-a mai relatat că, tot în acel timp, a cumpărat un cactus mic, „cât unghia”, care a crescut mare şi frumos. Astfel, i-a înmulţit până i s-a umplut toată casa, căci, spune dânsa, îi părea rău să le arunce puii. Din primăvară până toamna târziu îi scoate în ogradă, la balcon, căci plantele iubesc soarele, lumina şi căldura. Iarna, le aduce în casă şi le oferă condiţii optime pentru ca să se simtă confortabil şi în sezonul rece.

„Cunosc caracterul fiecărei plante, căci ele nu sunt pretenţioase, doar să le oferi dragoste. Nu le pun îngrăşăminte, nu le cumpăr pământ special, pun pământ de grădină, şi am învăţat să-i îngrijesc fără a căuta informaţii din cărţi” – ne spune dna Valentina. Până a se institui regimul de carantină, dna Valentina venea la piaţă să mai vândă din flori amatorilor de cactuşi. „Nu neapărat pentru bani, deşi avem nevoie şi de aceştia, ci pentru a-i mai rări, că sunt deja prea mulţi” – ne mărturiseşte Valentina Jechiu.

Are şi „copii” mai sensibili – care nu iubesc să fie transportaţi, căci le cad multe butoane. În schimb, atunci când înfloresc, fac o cascadă de flori roşii pe care nu te saturi să le admiri.

„Fiecare cu caracterul său!” – susţine dna Valentina, mândră de colecţia sa pe care nu o expune la expoziţii, ci o îngrijeşte cu mare drag acasă, chiar dacă aceasta pretinde mult timp şi efort la ai săi 60 de ani. „Merită tot efortul atunci când îi văd înflorind unul după altul! Nu ştiu de ce la alţii nu înfloresc cactuşii, probabil ei, la fel ca şi copiii, simt iubirea cu care îi îngrijeşti!” – ne spune în încheiere dna Valentina.


Frumoasă pasiune şi un exemplu demn de admiraţie! Mulţumim pentru cooperare în descoperirea acestei doamne deosebite Nataliei Sîrbu, profesoară de limba română în GM Stolniceni.

Elena ZAIŢEV

380 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco