• Curierul de Hâncești

Un licăr de sărbătoare pentru persoanele cu necesităţi speciale

De apreciere, încurajare şi de susţinere, diplome şi premii băneşti, precum şi dedicaţii muzicale au avut parte persoanele cu necesităţi speciale din raionul Hânceşti, luni, de Ziua internaţională a oamenilor cu dizabilităţi, ceremonie organizată sub egida Consiliului raional. La evenimentul respectiv a participat conducerea executivă a raionului Hânceşti, reprezentanţii Direcţiei raionale Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, preşedinţii organizaţiilor locale ale persoanelor cu dizabilități din primăriile locale, persoane cu nevoi speciale din raion, etc.


Pentru a scoate în evidenţă problemele persoanelor cu necesităţi speciale, dar şi a-i încuraja în viaţa de zi cu zi, reprezentanţii administraţiei publice locale de nivelul II le-au organizat o întâlnire de suflet cu autoarea antologiei „Sunt OM”, Cristina Costov, care a relatat în această carte destinele unor persoane similare lor.

„Mă bucur că anume, astăzi, de Ziua persoanelor cu dizabilităţi, mă aflu aici, la Hâncești, pentru a face o mini lansare a cărţii „Sunt Om”, deoarece de aici mi se trag rădăcinile. Bunicii mei au locuit 34 de ani în or. Hâncești, la fel și tatăl meu. Ambii bunici au lucrat în calitate de educatori la Şcoala internat din or. Hâncești, bunicul a avut multe funcții de răspundere, iar una dintre cele mai mari realizări ale lui a fost aducerea torței olimpice, pe care a purtat-o cu demnitate în anul Olimpic 1980, la km 46. În cartea pe care am lansat-o recent, am relatat poveştile de viaţă a 27 de eroi, (inclusiv trei din raionul Hânceşti - Lilia Puzderi-Căinăreanu, Alexandru Gomaniuc şi Vitalie Ionel), persoane cu dizabilităţi, ca şi dvs. cei invitaţi astăzi, care şi-au deschis sufletele, au spart orice barieră și impediment din viața sa, datorită caracterelor puternice, perseverenței și bunătății. Coordonând acest proiect, eu am învățat multe, cunoscând din interior fiecare personaj prin prisma istoriilor lor, fiind bucuroasă că au apărut în viața mea. Prin editarea acestui volum motivațional, mi-am dorit să învăț lumea să devină mai bună, mai tolerantă, mai solidară cu persoanele cu nevoi speciale, dar și cu semenii săi în general” – a specificat romanciera Cristina Costov, după care a dat cuvânt protagoniştilor cărţii sale, Alexandru Gomaniuc şi Lilia Puzderi-Căinăreanu.

„Am acceptat să-mi relatez istoria vieţii mele, deoarece mi-a plăcut ideea de a edita o carte în acest sens. Este o antologie foarte bună, eu vă recomand la toţi s-o citiţi neapărat, deoarece citind această carte vă veţi schimba radical viziunea asupra multor lucruri, inclusiv asupra propriului comportament, dar şi atitudinii faţă de persoanele cu dizabilităţi” – a avut să spună unul din protagonistul cărţii Alexandru Gomaniuc. Cu îndemnul de a lectura aceiaşi carte a venit şi o altă eroină a ei, Lilia Puzderi-Căinăreanu, o tânără cu invaliditate din copilărie, care a mulţumit atât autoarei cât şi agenţilor economici care au contribuit la editarea antologiei. „Eu mulţumesc mult sponsorilor acestei cărţi, dar îndeosebi Cristinei, (care mi-a devenit o bună prietenă), pentru cartea de excepţie, plină de adevăr, care tinde să învețe o societate întreagă, că noi, persoanele cu necesităţi speciale, suntem oameni la fel ca şi ceilalţi. Doar că avem nevoie de puţină atenţie şi înţelegere mai specială din partea celor din jur. Eu vă îndemn să citiţi cartea pentru a învăţa din istoriile noastre să fiţi mai buni, mai prietenoşi şi toleranţi.”

Prezent la eveniment, preşedintele raionului Ghenadie Buza, a venit cu un mesaj către cei prezenţi, dorindu-le multă sănătate, puteri, răbdare și noi speranţe la bine, menţionând, că in continuare, se va depune mult efort pentru implementarea politicilor sociale la nivel local, ce vor contribui nemijlocit la susținerea drepturilor și bunăstării vieţii persoanelor cu nevoi speciale.

Cu mesaje de recunoştinţă şi apeluri de solidaritate, de schimbare a atitudinii faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse activități, a venit şi vicepreşedintele raionului Vera Patraşcu, precum şi preşedintele Organizaţiei raionale a invalizilor şi păturilor social-vulnerabile din Hâncesti, Vasile Rujanschi.

În contextul marcării Zilei mondiale a persoanelor cu dizabilităţi,

dar şi în semn de recunoştinţă pentru sprijinul acordat şi implicarea în rezolvarea problemelor persoanelor cu nevoi speciale şi defavorizate, preşedintele raionului a menţionat cu diplome de merit din partea Consiliului raional pe: Nina Cotovanu, directorul Centrului de Zi pentru Copii cu dizabilități „Pasărea Pasarea Albastra”, Nicolae Guţu, pedagog de vocaţie, fost profesor la Şcoala-internat din or. Hânceşti.


În acelaşi context, cu premii băneşti au fost menţionaţi preşedinţii organizaţiilor locale a persoanelor cu dizabilitati din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul I. Pentru a aduce un licăr de sărbătoare în ochii celor prezenţi, cu un medalion de melodii din muzica populară şi uşoară autohtonă au evoluat tinerele talente din raion. Ulterior, toate persoanele cu necesităţi speciale au fost invitate la cantina socială din mun. Hânceşti, unde cu suportul financiar al Consiliului raional Hânceşti şi primăriei municipale, a fost organizată o masă copioasă de sărbătoare.


Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco