• Curierul de Hâncești

Un „mulţumesc” spus peste 30 de ani

Dna Elena Cotruţă din s. Leuşeni a activat timp de 40 de ani în calitate de bibliotecar şcolar. Azi, fiind la pensie, îşi aminteşte cu drag de anii dedicaţi muncii cu copiii, ani în care a predat şi ore de educaţie tehnologică, a condus cercul de dans şi cercul folcloric, a organizat diverse activităţi culturale, fiind foarte activă în viaţa şcolii, iar ulterior a liceului din s. Leuşeni. Însă cea mai mare mândrie rămân a fi copiii săi, pe care i-a educat împreună cu soţul său Pavel, bucătar de profesie, oameni demni, cinstiţi şi stimători.


Dna Elena este o cititoare fidelă a ziarului „Curierul de Hânceşti”, pe care îl citeşte încă de pe timpurile când lucra la bibliotecă. Acasă, în camera sa, dna Elena şi-a amenajat un mic muzeu al familiei, care constă din fotografii preţioase mai vechi şi mai noi, atârnate pe pereţi, şi o minibibliotecă în care se regăsesc cărţi, din care le citeşte nepoţilor poveşti, şi ziare. „Mi-a plăcut mult această profesie, de mică mă jucam de-a biblioteca” -  ne mărturiseşte dna Elena, adăugând că, indiferent cât de multă muncă n-ar avea pe lângă casă, în fiecare zi dedică câte puţin timp lecturii. „Nu pot dacă nu citesc măcar o zi!” – spune dânsa. 


Admirând pozele de pe perete, unele recente, colorate, altele alb-negru, cu copii frumoşi, cu ochii mari, cu adolescenţi şi părinţi frumoşi – copiii şi nepoţii dnei Elena, dar şi o pereche de miri – tinerii însurăţei Elena şi Pavel Cotruţă, am observat dragostea din ochii mamei, care poartă un dor imens pentru copiii săi pe care îi aşteaptă cu drag acasă. 


Dna Elena se mândreşte cu căsnicia fericită pe care a avut-o cu soţul său, care, din păcate, acum doi ani s-a stins din viaţă, dar şi cu cei patru copii ai săi – Petru, Dorina, Emil şi Lucia, şase nepoţi şi o strănepoată. „Este o istorie interesantă legată de mezina noastră, Lucia, pe care am născut-o la 39 de ani, şi aceasta datorită unui medic, căruia vreau să-i spun mulţumesc – ne povesteşte dna Elena. Timp de aproape trei ani înainte de a apărea pe lume Lucia, mă confruntam cu grave probleme de sănătate care, în ciuda tratamentelor administrate, nu se rezolvau. Atunci medicul-ginecolog Liviu Tăutu, care pe atunci lucra la Spitalul din Cărpineni, m-a sfătuit să mai nasc un copil şi atunci voi evita o intervenţie chirurgicală. Noi cu soţul aveam deja trei copii şi nu mai planificam un al patrulea, dar soţul a fost de părere că dacă medicul a spus, atunci aşa să fie, şi aşa a fost. Îmi era foarte ruşine, consideram că la aproape 40 de ani este prea târziu să mai am copii, cu atât mai mult că aveam trei copii mari. Dar, încurajată de medic, m-am hotărât. A fost o sarcină şi o naştere uşoară, iar acasă când am venit, copiii au fost bucuroşi şi curioşi să vadă ce le-a adus mama! Am născut la Maternitatea din or. Hânceşti, unde între timp s-a transferat cu lucrul şi dl Tăutu, dar naşterea mi-a primit-o alt medic, probabil care era de gardă. Au trecut treizeci de ani de atunci şi nu am mai avut ocazia să-l mai revăd pe dl Tăutu ca să-i mulţumesc pentru fata pe care am născut-o la îndemnul lui şi pe care, în glumă, o numesc „fata lui Liviu”! Citind interviul publicat recent în „CURIER” cu dl Tăutu, m-am decis să-i mulţumesc pe această cale pentru sfatul pe care mi l-a dat atunci. Acum mă bucur de fiica care, mezină fiind, a rămas la casa părintească şi care mi-a dăruit doi nepoţei, Valentin şi Victoraş, dar şi de faptul că, într-adevăr, nu am mai avut probleme de sănătate de atunci” – ne spune cu emoţii de bucurie dna Elena.


„Când eram mică, eram tare alintată de fraţii mei. Când au mai crescut şi au plecat pe la casele lor simţeam lipsa acestui alint, dar mă bucur că suntem foarte uniţi, ne înţelegem foarte bine, în pofida diferenţei mari de vârstă” – spune Lucia, menţionând că aşa i-au educat părinţii, să se iubească, să se stimeze şi să se ajute între ei. Aşa se străduie să-şi educe şi ea fii.Elena Zaițev

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco