• Curierul de Hâncești

Un nou proiect, câştigat recent, va soluţiona în totalmente problema apei şi în celelalte 5 sate

Precizare: La moment, fântânile arteziene din Fârlădeni alimentează doar o parte a mun. Hânceşti şi s. Fârlădeni

În ediţia specială, editată de Curierul de Hânceşti”, care conţinea publicitate electorală în favoarea candidatului la alegerile parlamentare Alexandru Botnari, înscris în circumscripţia nr.38 Hânceşti, s-a scris că „la finele anului 2014, în cadrul evenimentelor dedicate Hramului oraşului, a fost inaugurată multaşteptata sursă de apă Fârlădeni, care alimentează cu apă potabilă oraşul Hânceşti şi localităţile Bozieni, Fârlădeni, Logăneşti, Buţeni şi Mereşeni.” Din cauza unor apeluri la redacţie, vrem să facem o claritate a subiectului respectiv.

De fapt, conform proiectului de atunci, urma ca sursa de apă de la Fârlădeni, adică cele 4 fântâni construite, să alimenteze ulterior satele: Bozieni, Fârlădeni, Logăneşti, Buţeni şi Mereşeni, inclusiv or. Hânceşti. Mai multe la acest subiect ne va spune directorul general, S.A. Operator Regional „Apă Canal” Hânceşti Gheorghe Lică: „În 2006, Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale a iniţiat un proiect de aprovizionare cu apă a or. Hânceşti din sursa de apă Fârlădeni, prin intermediul proiectului de creditare „Kuweit”. Respectiv, au început lucrările de construcţie a fântânilor arteziene în s. Fârlădeni, dar din cauza tergiversării lucrărilor de forare a acestora, fântânile n-au fost finalizate. Ulterior, am aplicat la proiectul lansat de BERD, la care am fost acceptaţi, dar cu anumite condiţii. Ei au acceptat să finanţeze construcţia reţelelor de apă pentru conectarea or. Hânceşti şi a 5 sate din împrejurime: Bozieni, Fârlădeni, Logăneşti, Buţeni şi Mereşeni, dar nu şi finalizarea lucrărilor fântânilor arteziene începute în Fârlădeni. Ulterior, din economiile BERD, cu acordul lor, desigur, au fost construite 4 fântâni arteziene în Fârlădeni, precum şi staţia de pompare. Deoarece au fost construite doar 4 şi nu 12 fântâni, precum erau preconizate la început, am avut posibilitatea să conectăm la apeductul de apă doar o parte a oraşului Hânceşti şi respectiv s. Fârlădeni. Pentru ca celelalte reţele construite în satele Bozieni, Logăneşti, Buţeni şi Mereşeni să nu stea goale, acestea au fost conectate la sursele de apă care erau la evidenţa administraţiilor publice locale din fiecare localitate.


Totuşi, pentru a duce la bun sfârşit proiectul iniţiat acu câţiva ani, în 2016, a fost înaintat un proiect către Agenţia Regională Centru pentru a beneficia de finanţe în cadrul proiectului „Pentru Siguranţa sănătăţii populaţiei”. Prin hotărârea Guvernului din data de 29.03.2017, se stipulează ca în perioada anilor 2017-2020, prin intermediul proiectului Agenţiei Regionale Centru, menţionat mai sus, se va finanţa construcţia mai multor fântâni arteziene în republică, printre care şi 8 fântâni arteziene şi staţia de potabilizare a apei în raionul Hânceşti, care vor asigura conexiunea la sistemul de aprovizionare cu apă potabilă a mun. Hânceşti, precum şi satelor din împrejurime: Bozieni, Fârlădeni, Logăneşti, Buţeni şi Mereşeni. Construcţia acestora va demara, cel mai probabil, în primăvara acestui an, astfel se va soluţiona în totalmente problema de aprovizionare cu apă a mun. Hânceşti şi celor 5 sate din împrejurime” – a declarat pentru CURIER, Gheorghe Lică.

Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco