• Curierul de Hâncești

Un nou proiect educaţional benefic

„Resurse educaţionale deschise” (RED)- un nou proiect educaţional benefic şi pentru raionul HânceştiSăptămâna trecută, Centrul Educaţional Pro Didactica a desfăşurat training-ul „Resurse Educaţionale Deschise” la care au participat cadre didactice din întreaga ţară. 


Dezvoltarea rapidă a Tehnologiilor Educaţionale Computerizate (TIC) oferă noi oportunităţi şi provocări pentru toate sferele activităţii umane. Educaţia nu face excepţie nici în acest caz. Reforma organizată în acest domeniu accentuează relevanţa competenţelor digitale, în calitate de vectori majori fiind Codul Educaţiei şi Strategia Educaţia – 2020.


Aceasta urmăreşte eficienţa sistemului educaţional, extinderea şi diversificarea serviciilor educaţionale prin oportunităţile oferite de TIC. Acest fapt a determinat Centrul Educaţional Pro Didactica în colaborare cu OPEN SOCIETY FOUNDATION să implementeze în republica Moldova Proiectul „Educaţia Deschisă în Moldova: Aici şi Acum!”. Săptămâna trecută s-a desfăşurat un training din cadrul fazei a II-a a proiectului.


În prima zi, dl Valeriu Gorincioi, în calitate de formator, a explicat profesorilor conceptul de RED şi cum se accesează, cum pot fi aplicate acestea în procesul educaţional. De asemenea, cadrele didactice, îndrumate de formator, au învăţat cum se alcătuiesc şi se dezvoltă RED (în imagine secvenţă de la activitate, rezultatul pe poligon 2017.wordpress.com).


Cu sugestii la subiectul discuţiei şi schimb de experienţă a venit profesoara de informatică Maia Porombrica din raionul Căuşeni. De asemenea experienţa acumulată în domeniu a demonstrat-o şi profesorul de limbă şi literatură română de la GM Oneşti Hânceşti, dl Sergiu Ştefan, implicat în proiectul respectiv. „Ne bucură faptul că am avut posibilitatea să fim instruiţi şi să înţelegem impactul RED în sistemul educaţional. Am avut posibilitatea să-mi împărtăşesc mica mea experienţă în domeniu şi să aflu cum procedează colegii din alte instituţii din ţară, fapt ce mi-a creat o bună motivaţie de a atinge noi succese”, a specificat dl Ştefan.


În ziua a doua, ghidaţi de către dna Viorica Goraş-Postică, doctor habilitat în domeniu şi conferenţiar universitar la USM, cadrele didactice au făcut cunoştinţă cu documentele şi politicile în domeniu din ţara noastră şi din lume. Un punct important a fost etica şi corespondenţa electronică. Cu un schimb de experienţă în domeniu a venit şi profesoara de chimie din Chişinău dna Rita Godoroja.  


La final, fiecare participant a prezentat un plan de acţiuni schiţat pe care urmează să-l realizeze. Printre ele: seminare de formare la nivel local şi raional, crearea unei RED. Centrul Educaţional Pro Didactica va propune un concurs naţional în acest sens la care vor putea participa cadrele didactice – creatori de RED. Vlad Manole

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco