• Curierul de Hâncești

Un palat de milioane, dar cu drum spre el …văleu Doamne…În ultima perioadă, majoritatea evenimentelor culturale de anvergură se organizează la Centrul Raional de Cultură Conacul Manuc Bey, acesta fiind gazda multor activităţi de promovare a diverselor produse autohtone şi nu numai, precum și de valorificare a potențialului turistic al Complexului Manuc Bey. Printre acestea au fost: Zilele Europene ale Patrimoniului cu invitatul special - compozitorul Eugen Doga, Festivalul Fructelor de Mare, „Târg la Palat – Produs de Hânceşti!”, etc., nemaivorbind de vizitele înalţilor demnitari din ţară, dar şi din străinătate, cărora li s-au organizat excursii prin conac - palatul lui Manuc Bei devenind un epicentru cultural raional, dar şi o perlă a oraşului, care atrage turişti din ţară, dar şi de peste hotarele ei. Totodată, în scopul promovării şi valorificării patrimoniului cultural, dar şi întru educaţia tinerei generaţii, biblioteca raională „Antonie Plămădeală”, amplasată în incinta conacului, organizează periodic diverse seminare, simpozioane, conferinţe, etc., cu diverse expoziţii şi excursii ghidate la monumentul de importanţă locală şi naţională – Complexul Manuc Bey.

Evident, că restaurarea şi punerea în valoare a Conacului Manuc Bey are o importanță majoră pentru consolidarea economiei raionului, dar şi impulsionarea promovării și dezvoltării turismului autohton. Graţie restaurării conacului, municipiul Hânceşti, inclusiv raionul, e mult mai vizitat de turiști, devenind mult mai cunoscut pe plan internațional.

Şi dacă palatul a fost restaurat acu câţiva ani, investindu-se milioane de euro în el, majoritatea investiţiilor fiind bani europeni, atunci, căile de acces spre acest Complex muzeistico-cultural, până astăzi au rămas nereparate. Atât drumul cât şi scările care duc spre perla arhitecturală sunt într-o stare deplorabilă. Cei câţiva metri de drum din faţa castelului sunt plini de gropi, nemaivorbind de scările de acces spre conac devastate şi dărăpănate, cu deşeuri de tot soiul prin preajmă, pe care, dacă nu eşti atent, poţi să-ţi rupi şi gâtul…

Am mai abordat acest subiect, acu un an în urmă, fiind o temă foarte discutată printre internauţi, dar şi lumea reală, care îşi punea toată nădejdea că odată cu alte lucrări de amenajare a teritoriului din jurul palatului, să fie încadrate şi lucrările de reparaţie a drumului de acces spre acest palat, şi respectiv acele scări pe care urci spre o mare capodoperă… Au trecut aproape patru ani de la finalizarea proiectului de restaurare a Complexului Manuc Bey, dar situaţia, vizavi de căile de acces spre acest castel, a rămas neschimbată… Pe acelaşi drum, pe aceeaşi cărare, ca să nu dăm prin gropi, la Manuc Bey, vom merge călare…?!

Poate ar fi cazul să se ia deja atitudine, să se planifice bani la acest capitol, nu de alta, dar nu ne fac faţă aceste dărâmături, dar şi gunoiul din preajma scărilor, deoarece orice vizitator sau turist străin îşi creează impresia despre un vestigiu, până a ajunge la el, analizând împrejurările pitoreşti, natura, spiritul de gospodar, precum şi cultura noastră…cea de toate zilele!


Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco