• Curierul de Hâncești

Un sprijin în alegerea viitoarei profesii

Orientarea profesională joacă un mare rol în viaţa fiecărui elev, care nu este indiferent de propriul viitor. Acest fapt ne-au demonstrat elevii clasei a IX-a din GM Oneşti la ora dirigenţiei.


Recent, în Gimnaziul Oneşti a avut loc o activitate cu genericul ,,Orientarea profesională ". În calitate de oaspeţi la această lecţie au fost profesorii, părinţii, primarul localităţii Oneşti, dl Iurie Rotaru, asistenta medicală dna Pîntea Valentina. Chiar de la bun început, elevii au explicat câţiva termeni din domeniul profesiilor. O bună parte din viitorii absolvenţi au decis unde îşi vor continua studiile, unde vor locui şi ce doresc să devină în viaţă.

De exemplu, Sergiu Rotaru doreşte să ajungă pompier, deoarece îi place să salveze viețile oamenilor. Valeria Botnaru a ales să devină farmacistă pentru a ajuta oamenii la nevoie, iar Alexandru Baciu dorea să îşi facă studiile la Colegiul Agenţiei Turismului din Moldova, deoarece îi place să călătorească, dorind în anul IV să frecventeze şi şcoala militară. Elevii au prezentat şi „un târg al profesiilor”, prin posterele pregătite, enumerând profesiile propuse de Centrul de Excelenţă în Transporturi şi Centrul de Excelenţă în Medicină „Raisa Pacalo” din Chişinău, precum şi Colegiul de Construcţii din Hânceşti. În acelaşi context, profesorul a completat „târgul profesiilor” cu cele de la Şcoala Profesională din Hânceşti.

Elevii au explicat importanţa profesiei alese pentru un viitor mai bun. Profesorul le-a propus şi o listă a instituţiilor de învăţământ unde îşi pot continua studiile. Primarul le-a vorbit absolvenţilor privitor la meseriile care sunt necesare în localitate. D-lui a menţionat, că în ziua de azi multe meserii sunt necesare, îndemnând viitorii absolvenţi să-şi aleagă o profesie bună care cu adevărat să-i fie pe plac şi să aducă folos societăţii.

Prin această activitate, ghidată de profesorul Sergiu Ştefan, a fost propus un real sprijin viitorilor absolvenţi, cât şi pentru noi colegii din clasa a VIII-a. Ar fi bine ca în orice comună să se organizeze ore publice, activităţi la această temă, deoarece asigură un bun sprijin elevilor în luarea deciziei privind alegerea profesiilor.


Diana Bocov, clasa aVIII-a,

GM Oneşti

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco