• Curierul de Hâncești

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

R. Hânceşti beneficiază de 600 doze de vaccin pentru fetiţele de 10 aniLa 7 decembrie curent, în R. Moldova a demarat campania de imunizare anti-HPV (Papilomavirus uman) prin vaccinarea gratuită a fetiţelor cu vârsta de 10 ani (a.n. 2007) cu vaccinul Gardasil tetravalent, produs de compania „Merck Sharp & Dohme” din SUA.


Conform studiilor realizate de OMS  până în prezent, vaccinul Gardasil tetravalent are o eficienţă foarte înaltă – de până la 100%. Fiind administrat, previne infecţia cu tulpinile HPV înalt oncogene – 16 şi 18, care determină peste 70% din cazurile de cancer de col uterin, şi tulpinile 6 şi 11, care provoacă 90% din verucile genitale. Vaccinul anti-HPV este introdus în calendarul naţional de imunizări pentru fete în 71 de ţări ale lumii.


„La nivel mondial, anual, peste 266 mii de femei pierd lupta cu cancerul de col uterin, care este cea mai frecventă formă de neoplasm produsă de virusul HPV şi al patrulea cel mai frecvent tip de afecţiune malignă la femei – menţionează Ecaterina Pascal, şefa Secţiei epidemiologia maladiilor transmisibile a CSP Hânceşti. În Republica Moldova, anual se înregistrează cca 300 de cazuri noi şi în jur de 170 de decese de cancer de col uterin, astfel că, la fiecare 2 zile, decedează o femeie cu acest tip de cancer. Pe parcursul vieţii, 80% din toate femeile şi bărbaţii contactează cu această infecţie, iar în unele cazuri organismul poate elimina acest virus. Însă în cazul în care infecţia persistă în organism, aceasta duce la cancer de col uterin, fără ca femeia afectată să prezinte sau să suspecte vreun simptom de boală. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea fetiţelor, care încă nu au achiziţionat infecţia. O altă metodă este depistarea afecţiunii în stadiul incipient de dezvoltare prin screening-ul cervical conform Programului naţional de screening”.


Specialiştii CSP susţin că vaccinul Gardasil tetravalent este disponibil începând cu anul 2006, iar la nivel mondial, deja a salvat viaţa a mii de femei. 


   În Republica Moldova vaccinul anti-HPV este gratis şi se implementează pentru protejarea fetiţelor de 10 ani care încă nu şi-au început activitatea sexuală – una din principalele căi de transmitere a virusului. Se estimează că, ulterior implementării vaccinării anti-HPV, anual vor fi prevenite 98 decese şi economisite cca 260 mii de dolari SUA, care ar fi cheltuite pentru tratamentul eventualelor femei afectate de cancerul de col uterin. Însă beneficiul financiar este incomparabil cu cel social, prin care în jur de 15 mii de fetiţe anual vor beneficia gratis de vaccin, fiind protejate de cele mai periculoase tulpini ale HPV care fac parte din componenţa vaccinului Gardasil tetravalent.


„Raionul Hânceşti a beneficiat de 600 doze de vaccin „Gardasil”, oferit Republicii Moldova cu titlu gratuit de către Alianţa Globală pentru vaccinuri şi imunizare (GAVI) şi este preconizat pentru imunizarea fetiţelor născute în anul 2007.  Imunizarea va fi efectuată în cadrul instituţiilor medico-sanitare publice ce prestează servicii de asistenţă medicală primară şi include în sine două doze, care vor fi administrate la un interval de şase luni. Pentru mai multe informaţii, adresaţi-vă medicului de familie” – a specificat în încheiere Ecaterina Pascal.Elena Zaițev

4 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco