• Curierul de Hâncești

Valentin Şveţ - un copil care vrea să trăiască!

Donează cât de puțin  - pentru a-i da o șansă de supraviețuire lui Valentin!

Valentin Șveț din or. Hâncești are doar 10 ani, dar nu a cunoscut niciodată ce este dragostea părintească, fiind părăsit de toate rudele.  La vârsta sa încă fragedă a învățat să fie matur și să lupte insistent pentru orice clipă a vieții sale, deoarece are o boală rară în rândul copiilor – leucemie.


Colectivul redacției „Curierul de Hâncești”, alături de tutorele micului Valentin Șveț, BATE LA UȘA FIECĂRUIA PENTRU UN AJUTOR FINANCIAR CÂT DE MIC, DAR FOARTE NECESAR PENTRU SALVAREA UNEI VIEȚI. Să-l ajutăm cu toții pe micul Valentin!


Leucemia este un cancer al celulelor sângelui sau ale măduvei osoase caracterizat printr-o creștere anormală a celulelor imature albe din sânge numite blaști (singular blast). Leucemia este un termen care acoperă un spectru mai larg de boli. La rândul ei, aceasta face parte din grupul mai larg de boli care afectează sângele, măduva osoasă și sistemul limfoid, care sunt toate cunoscute ca tumori hematologice. Această boală grea nu l-a ocolit pe Valentin, care s-a născut în raionul Florești, dar fiind abandonat de părinți și rude a ajuns la Şcoala internat specială pentru copii cu dezabilități locomotorii din orașul Hâncești (având în urma bolii dificultăți de deplasare). 


   Vera Rotaru din or. Hânceşti este o femeie credincioasă care l-a îndrăgit pe Valentin de cum l-a văzut. „Un reprezentant al școlii internat speciale a venit la biserică și a anunțat că la ei sunt patru copii nebotezați. Noi am organizat botezul și ne-am strâns cam 16 nași. Deoarece copiii aveau vârste de școlari, noi le-am cumpărat costume de școală și alte lucruri necesare. În ziua botezului eram afară, în fața Bisericii și așteptam intuitiv să se întâmple ceva. În acel moment l-am văzut pe Valentin care mergea foarte greu. L-am îndrăgit pe loc. După botez mergeam în fiecare duminică la școală ca să-l văd, acum îl vizitez la spital pentru că are nevoie de proceduri speciale” – a spus dna Vera. Având copiii și nepoții săi proprii, femeia nu a renunțat să petreacă mai mult timp cu copilul bolnav și la scurtă vreme îl lua la ei acasă, unde dânsul a văzut pentru prima oară ce este familia. Valentin se află în spital din luna decembrie a anului trecut pentru că leucemia a ajuns la forma acută (70% din măduva osoasă este roasă).


Medicamentele și tratamentul sunt foarte costisitoare, deoarece sunt aduse doar la comandă din străinătate. Vera Rotaru nu este decât pensionară, dar nu a putut sta departe de durerea copilului. Timp de nouă luni cât va sta băiatul în spital este necesară o îngrijire specială: legume și fructe coapte, produse alimentare proaspete de casă și medicamente extrem de scumpe. Nu a stat niciodată cu mâna întinsă, dar nici nu a ezitat să ceară ajutor pentru Valentin, fiind adesea întrebată cine e ea pentru copil, de își face atâtea griji?. „Sună cam straniu când le spun oamenilor că îi sunt doar nașă de botez. Eu demult am hotărât să fac tutela pe Valentin, pentru că la vârsta mea nu se permite să-l înfiez. Acum câteva zile am reușit să obțin tutela și la moment port răspundere totală pentru el. El îmi spune cu dragoste „nana”, pentru că „mama” – el zice că nu știe ce înseamnă acest cuvânt” – a mărturisit femeia. „El este un copil deosebit, îi place să învețe, vorbește frumos ca un înțelept, îi place să deseneze și să modeleze. Acum e chel din cauza bolii, dar avea un păr blond, mătăsos și niște ochi mari și albaștri ca cerul. Când îl întreb ce își dorește, el răspunde că vrea să stau cu el mai mult și că eu singură știu ce e mai bine pentru el. Are încredere totală în mine și mă bucură acest fapt”. De-a lungul anilor, nimeni din rudele lui Valentin nu l-au căutat să întrebe de sănătatea lui, și acesta, la doar 10 ani a fost nevoit să cunoască ce este dezamăgirea. Unica sa alinare este „nana” și familia ei care din puținul pe care îl au se împart și cu el. Chiar dacă medicii, asistența socială și reprezentanții primăriei o susțin, la moment aceasta este prea puțin. De aceea a fost deschis un cont bancar pe care orice om cu sufletul mare poate dona atât cât are posibilitate. Primii care au făcut acest pas și cărora dna Vera le este recunoscătoare sunt primarul orașului Hâncești Alexandru Botmari și directorul LT„M. Lomonosov”, Natalia Tanurcova,  împreună cu profesorii, elevii și părinții acestora. Fiecare din noi poate face același gest pentru a salva viața micului Valentin.


Valentin împreună cu tutorele său speră la ajutorul neprețuit al fiecărui om cu inima mare! Nu-l lăsați pe Valentin în voia sorţii, pentru că viața lui depinde de fiecare din noi. Visul lui este să meargă și să-i fie de ajutor nanei Vera. Haideți să facem un gest de generozitate și să-l apropiem de visul său!


BC „VICTORIABANK” SA filiala nr. 18 Hâncești c/f 1002600001338

Codul băncii: VICBMD2X491

Cont bancar: 22331800000033MDL

Beneficiar: Rotaru Vera

Cod fiscal: 2005020123797

Tel: (269) 2-03-80; 81; 83; 84 www.victoriabank.md


Datele pentru transfer in Euro:

Bank: MOLDMD2X

Beneficiar: Vera Rotaru

IBAN: MD17ML0000002259A2325881Elena Golubnic

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco