• Curierul de Hâncești

Vera Untilova – tânăra care trăieşte şi respiră prin dans

Vera Untilova este o tânără de 27 de ani, cunoscută bine în oraşul Hânceşti datorită pasiunii sale nemaipomenite pentru dans şi coreografie pe care o insuflă şi altor mici talente. Astăzi nu îşi poate imagina existenţa fără dans, deoarece acesta i-a fost mereu o parte din făptura sa – dânsa dansând de la o vârstă foarte fragedă.


„Toată lumea îmi spune că sunt o visătoare fantezistă. Anume fantezia m-a ajutat să-mi exprim sentimentele prin dans. Prima profesoară de dans era foarte graţioasă, suplă şi originală – era altfel, şi îmi doream nespus de mult să fiu ca ea. Când am început să evoluez în scenă, am realizat cu desăvârşire că scena este o lume aparte în care poţi interpreta orice mişcare, orice personaj rămânând tu însuţi. Aplauzele spectatorilor îmi aduceau o bucurie asemănătoare cu aceea când trebuie să sufli lumânările de pe tortă... ”, a povestit Vera.


În sala de dans au adus-o părinţii pe când avea doar cinci ani. Nu era o fată foarte energică, însă când auzea primele sunete ale unei melodii, improviza tot felul de mişcări uimitoare. Copilăria ei a fost departe de păpuşi şi jocuri, şi foarte aproape de mişcări artistice în faţa oglinzii. Îşi improviza un costum din draperii, oglinda îi servea drept faţa scenei în care se afla publicul imaginar, geamurile îi erau culise iar covorul – scena propriu zisă. Şi-a început cariera coregrafică în Ansamblul de dansuri „Codreanca”, secţia de dansuri lente, au urmat dansurile orientale într-un colectiv specializat, apoi a dansat în show baletul „Free danc”, de asemenea în colectivul coregrafic din cadrul Academiei de Arte.


„Printre rudele mele sunt unica dansatoare profesionistă, însă fratele meu este şi el îndrăgostit de artă. La moment, este regizor de filme. Ce ţine de dans – acesta este pentru mine ca o planetă în care persistă mişcarea, emoţia, sentimentul, fantezia, şi toate acestea se suprapun în mişcările unei perechi, a unui colectiv, care dansează după un scenariu sau pur şi simplu ceea ce simte. Dansul este o modalitate de a arăta lumii ce gândesc, prin mişcarea corpului. Prin dans poţi transmite bunătate, înţelepciune şi multe alte sentimente ascunse despre care nu întotdeauna poţi vorbi prin cuvinte. Poţi viziona un film şi să înţelegi imaginile văzute, poţi să asculţi un cântec şi să înţelegi sensul cuvintelor, dar poţi privi un om dansând şi să înţelegi sensul profund al existenţei omenirii şi chiar sensul vieţii”, a mai spus dansatoarea.


Dânsa dansează în mai toate stilurile existente, însă, ca oricare dansator profesionist şi-a format propriul stil în care predomină improvizaţia prin care exprimă tot ceea ce simte la moment. Acest stil nu are deocamdată o denumire însă, Vera îl numeşte ca fiind un stil format din amestec de dansuri.


„Idolul meu în ceea ce ţine de coregrafie este Aisedora Duncan, coreograf al secolului XX, care a fost o dansatoare fără studii – în timp devenind fondatorul stilului contempory – modern. Un stil foarte actual şi astăzi. Pe când eram în ultimul an de liceu, deja eram profesor de dansuri pentru clasele primare. Apoi am fost profesor de dansuri la Liceul tehnologic pentru copii cu dizabilităţi şi vedere slabă, astfel cu mine au dansat şi copiii miopi. Am activat şi în cadrul teatrului dramatic în numele lui Cehov, apoi în colectivul pentru copii „Kids Dance”. Ba chiar am lucrat şi în centre de fitness unde implementam tot felul de elemente coregrafice. Orice muncă are dificultăţi, dar dacă îţi iubeşti cu adevărat activitatea, te simţi un om împlinit. Unii vin la serviciu, îşi fac obligaţiunile şi pleacă acasă uitând de ea ca de un coşmar.


Eu însă sunt implicată emoţional în dans, non stop pentru că asta este viaţa mea. În tot ce se întâmplă lângă noi există idei ce pot fi redate prin dans. Pot obosi de la bârfe, nedreptate şi alte chestii de acest gen, dar nicidecum de la munca pe care o fac, căci dansul e în mine. Astăzi sunt conducătorul formaţiei „Studio Dance Premiera” şi mă bucur să lucrez cu copii talentaţi, diferiţi şi interesanţi cu care e o adevărată plăcere să lucrezi. Ei sunt foarte sinceri şi redau această sinceritate prin mişcare – tocmai de aceea îi ador nespus de mult. Eu le permit în timpul repetiţiilor, să cânte, să sară în sus, să improvizeze şi mă strădui să aud doleanţele şi ideile lor care alteori pot fi foarte bune. Ei sunt o sursă de inspiraţie nemaipomenită”, a mai povestit entuziasmată tânăra.


De-a lungul anilor, a acumulat o mulţime de premii – dovadă că a ales calea care i-a fost scrisă s-o urmeze. Se bucură de peste 70 de diplome, 10 cupe şi o mulţime de premii. A fost prezentă pe la televiziune şi pe paginile ziarelor, dansând în aşa ţări precum Italia, Germania, Ungaria, Austria, Polonia, Rusia, Ucraina, Bulgaria etc.


„Astăzi sunt un coreograf împlinit şi chiar dacă îmi este dor de scenă, de momentele în care eram dansator, totuşi nu este corect ca coreograful să stea cu dansatorii pe scenă. El este un exemplu, un îndrumător, cel care a inventat un dans, care a pus mişcările pe fundal muzical şi energia sa trebuie să fie transmisă dansatorilor. Eu am fost suficient de mult timp în rol de dansator, azi mă bucur de roadele mele în calitate de coregraf. În viaţă întotdeauna trebuie să jertfim cu ceva – fie că te dedici colectivului şi elevilor tăi, fie rămâi până la capăt dansator, devotat scenei şi spectatorului. Este o alegere pe care ajunge să o facă fiecare om din acest domeniu. Nu poţi prinde doi iepuri odată, cum sună vechea zicală. La Hânceşti e cam complicat să te realizezi pe această cale, nu avem suficiente condiţii pentru a atinge un nivel dorit, însă mereu am visat să fac un spectacol de dans, de amploare care să se numească „Circle of life”. În acest spectacol să fie un sens aparte, foarte profund şi în acelaşi timp foarte simplu de înţeles. Dansatorii să poarte costume excepţionale. Ar fi un spectacol pentru copii şi l-aş fi prezentat de 1 iunie. Şi tot cu acest spectacol aş merge prin alte ţări ca să îl arătăm lumii întregi. Acesta este visul meu”, a spus în încheiere Vera.Elena Golubnic

10 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco