• Curierul de Hâncești

Verde-n Ochi

Alimentaţia în şcoli – până în clasa a noua!


Recent, premierul Ion Chicu a venit cu o iniţiativă plauzibilă – alimentarea gratuită a elevilor din ciclul primar şi gimnazial în toate instituţiile de învăţământ de stat din ţară. La moment, beneficiază de alimentaţie gratuită doar elevii din clasele primare, în timp ce elevii din clasele V-IX sunt nevoiţi să-şi ia prânzul de acasă, la pachet, sau să mănânce la pauza mare chifle cumpărate de la bufetul şcolii. În unele clase, ce-i drept, părinţii au convenit ca elevii să fie alimentaţi prin intermediul unor instituţii de alimentaţie publică ce prestează servicii de catering, adică să li se livreze prânzul în caserole direct la şcoală, serviciu pentru care părinţii achită, evident, din propriul buzunar. Beneficiază de acest serviciu doar cine doreşte şi îşi permite, întrucât mulţi părinţi sunt în incapacitate de a achita lunar câteva sute de lei pentru un prânz cald, mai ales în cazul în care au mai mulţi copii la şcoală. Cu siguranţă, iniţiativa premierului, dacă nu va rămâne doar la nivel de declaraţie, ar fi una extraordinară, cu atât mai mult, că dânsul a menţionat că în alimentaţia copiilor va fi inclus şi consumul sporit de fructe şi legume. În condiţiile în care în ţara noastră, producătorii agricoli au nevoie de susţinere pentru a-şi comercializa producţia, acest pas este strategic şi pentru ei.

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) salută propunerea premierului şi chiar o recomandă, şi nu doar pentru clasele I-IX, dar, în perspectivă, şi pentru clasele liceale. Motivul pentru care optează pentru această opţiune este creşterea numărului de cazuri de boli ale sistemului digestiv, care în structura morbidităţii generale sunt clasate pe locul II, constituind 19,7%, ceea ce influenţează negativ starea de sănătate a copiilor şi tinerilor şi, implicit, contribuie la diminuarea posibilităţii acestora de a obţine rezultate academice bune.

Iniţiativa dată urmează să fie implementată în comun cu administraţiile publice locale, calculele urmând a fi făcute şi prezentate în scurt timp, pentru a putea identifica aceste resurse din bugetul de stat. Cu siguranţă, cifra acestor calcule nu va fi una mică, dar având în vedere impactul acestei acţiuni pentru sănătatea tinerei generaţii, merită orice efort, chiar şi acela de a “rupe” din altă parte, cu riscul ca unele proiecte să nu fie implementate sau unele categorii să nu aibă sporuri la salariu sau premii. Categoric, interesul copiilor trebuie să prevaleze. Specialiştii atenţionează că, din cauza alimentaţiei incorecte, creştem generaţii bolnave. Doar câteva date prezentate de ANSP: în 2016-2018, ponderea elevilor care se alimentează la bufetul instituţiilor de învăţământ primar, gimnazial şi liceal a constituit 1,2% şi care se alimentează la pachet 0,4% elevi, iar în instituţiile de educaţie timpurie pâinea, crupele, pastele făinoase, produsele de patiserie depăşesc cu mult normele fiziologice de consum pe zi pentru un copil, în detrimentul fructelor şi lactatelor.

Vreau să cred că, indiferent de schimbările politice care se vor produce la nivel de ţară mai devreme sau mai târziu, această iniţiativă minunată, îndrăznesc să-i zic, va fi una viabilă şi cu rezultate pozitive. Sunt sigură, că fiecare părinte o va susţine. Va fi, însă, susţinută, şi mai sus? Mă refer la fapte, nu la declaraţii…


Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco