• Curierul de Hâncești

Verde-n Ochi

Înverzire pentru o zi, o lună…, două…?Mâine, sâmbătă, la nivel național, dar şi raional, se va desfășura Ziua Națională de Înverzire a Plaiului, acțiune care face parte din tradiţionala campanie „Un arbore pentru dăinuirea noastră”. Deşi suntem o ţărişoară mică, dar bogată în floră şi faună, niciodată nu poţi spune că ar fi prea multă verdeaţă şi pădure, dimpotrivă, cu cât va fi mai multă, vom avea o atmosferă mai curată şi o viaţă mai sănătoasă. În cadrul unei conferinţe de presă, la începutul săptămânii, ministrul Agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, a îndemnat toți cetățenii să fie solidari, să dea dovadă de spirit civic și să iasă la plantat copaci pentru a îmbunătăți starea spațiilor verzi din țară. Potrivit datelor prezentate, anul acesta Fondul Ecologic Național a alocat un milion de lei pentru a achiziționa material săditor pentru desfășurarea acțiunii. Astfel, regenerarea va avea loc pe o suprafață de peste 500 de hectare. În acest an, acțiunile de plantare vor viza și restabilirea fâșiilor de protecție a râurilor, care au fost lipsite de atenție în ultimii ani.

Potrivit reprezentanţilor de la Agenția Moldsilva, peste 14 milioane de puieți, arbori și arbuști, circa 60 de specii, sunt pregătite în cele 32 de pepiniere silvice din țară, fiind puşi la dispoziţie puieți de stejar, frasin, arțar, nuc, tei, castan.

Conform datelor prezentate de Inspecţia pentru Protecţia Mediului Hânceşti, anul acesta Fondul Ecologic Naţional a alocat raionului Hânceşti 15 mii lei pentru procurarea materialului săditor. Respectiv, responsabilii de la Inspecţie au trimis scrisori de recomandare în toate primăriile din raion pentru organizarea Zilei de Înverzire a Plaiului cu punerea la dispoziţie a ofertei speciilor de pomi. Cu regret, dispuşi de a planta pomi s-au arătat doar 6 primării din raion (din 39 existente), şi anume: Hânceşti - care a solicitat 391 de pomi, Crasnoarmeiscoe – 250, Bălceana – 150, Stolniceni – 120, Dancu – 100, Logăneşti – 80. Şi unde sunt ceilalţi primari? Nu au loc pentru plantare sau au prea multă verdeaţă în teritoriu? Deşi, cel mai probabil, eu cred că unii primari au fost preocupaţi atât de mult de campaniile electorale pentru alegerile locale că au uitat de tradiţionala campanie de înverzire de toamnă.

O altă problemă gravă la acest capitol este că deşi anual se alocă sute şi milioane de lei pentru sădirea pomilor, paradoxul este că prea puţini puieţi din cei plantaţi supravieţuiesc. Aceasta se întâmplă din simplul motiv, că prea puţin (sau în unele cazuri deloc) s-ar întreprinde ceva pentru întreţinerea lor de mai departe, Evident, că într-o oarecare măsură condiţiile meteo nefavorabile şi lipsa apei fac ca micii arbori să se usuce, dar mult mai mult contează îngrijirea acestora, irigarea pe parcursul a câteva luni în şir, precum şi ocrotirea de animalele care le pot dăuna, dar şi răufăcătorii pe două picioare, mă refer la unii inşi…

Plantăm pentru ca natura să perpetueze, să dureze un timp îndelungat, de aceea e de datoria noastră, a fiecăruia, nu doar să plantăm pomi, ci şi să-i ocrotim, şi să-i ajutăm să crească… Să înverzim plaiul nu pentru o zi, câteva luni sau un an, doi, ci pentru zeci de ani înainte…


Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco