• Curierul de Hâncești

Verde-n Ochi

Frunzele uscate –

inamicul numărul unu în fiece toamnăOdată cu venirea lunii octombrie, când gospodarii îşi fac curat prin curte, prin grădină şi pe lângă gospodărie, este perioada când efectiv ne înecăm în fumul care provine de la arderea resturilor vegetale şi a frunzelor uscate. Nu e de ajuns că ceaţa densă nu ne lasă să respirăm de câteva săptămâni încoace, că şi fumul înecăcios, persistent mai ales odată cu lăsarea serii şi, mai ales, în zilele mai uscate, cu puţin soare, ne sufocă, aşezându-se ca o plapumă groasă asupra oraşului, dar şi a localităţilor rurale. Autorităţile anunţă că arderea frunzelor şi resturilor vegetale este o acţiune interzisă în ţara noastră. În acest context, reprezentanţii autorităţilor publice locale împreună cu serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne şi inspectorii Inspecţiei pentru Protecţia Mediului efectuează periodic controale pentru a nu admite acest proces. Solicitată de noi să ne informeze vizavi de acţiunile întreprinse în acest sens, Inspecţia pentru Protecţia Mediului Hânceşti ne-a remis o dispoziţie a Ministerului Mediului în baza căreia, în localităţile raionului, se efectuează raiduri de salubrizare şi contracarare a arderii resturilor vegetale.

De asemenea, potrivit sursei, a fost emisă în acest sens şi o dispoziţie cu privire la organizarea şi desfăşurarea campaniei de salubrizare în perioada de toamnă ce prevede, între altele, acţiuni prietenoase mediului, între care colectarea şi depozitarea resturilor vegetale. Astfel, zilele trecute, inspectorii de mediu au ieşit în teritoriu, în localităţile Lăpuşna, Crasnoarmeiscoe ş.a., unde au fost întocmite procese verbale şi aplicate amenzi. Şi în or. Hânceşti, luni, după o zi însorită şi relativ uscată, favorabilă arderilor neautorizate, au fost efectuate raiduri în diferite sectoare, fiind documentate 8 persoane care au dat foc frunzelor.

Deşi legislaţia mediului este destul de severă cu cei care încalcă prevederile, cetăţenii continuă să ardă resturi vegetale şi să polueze aerul. Amenzile prevăzute în acest sens sunt destul de drastice: pentru persoanele fizice care vor arde frunzele şi deşeurilor menajere - de la 600 până la 1200 de lei, iar pentru persoanelor juridice - de la 4 500 până la 9 000 de lei. Oamenii nu conştientizează impactul pe care îl are fumul asupra noastră a tuturor, deşi despre aceasta se vorbeşte foarte des în mass-media. O mică informaţie de reper: substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum: monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele, cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă. Aceste substanţe chimice pot cauza, chiar şi în microcantităţi, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului, pătrunzând în atmosferă, sol şi în apele de la suprafaţă. Mai mult, fumul este cancerigen. În acest context, sunt atenţionate să fie precaute persoanele în vârstă, cei care suferă de boli cardiovasculare sau de alergii respiratorii.

Chiar dacă nu suferim de aceste afecţiuni, şi noi putem suporta repercusiuni în urma inhalării acestor substanţe nocive.

Cât de drastice trebuie să fie măsurile, inclusiv amenzile, pentru a se stopa acest fenomen? Sau trebuie efectuate raiduri inopinate mai des? Frunzele uscate, acest îngrăşământ util solului, devine inamicul nr.1 în fiecare toamnă, pentru că nu sunt utilizate raţional, şi nici evacuate corespunzător. Până la urmă, tot factorul uman e de vină…


Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco