• Curierul de Hâncești

Verde-n Ochi

Furturi ca în filme la HânceştiLa sfârşitul săptămânii trecute, forţele de ordine au reţinut un grup de tineri care sunt suspectaţi că ar fi furat din locuinţele oamenilor bani şi bunuri în valoare de peste jumătate de milion de lei. Este vorba despre cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, locuitori ai raionului

Hânceşti, care sunt cercetaţi penal pentru săvârşirea mai multor furturi din locuinţe. Potrivit poliţiei, bănuiţii intrau în case prin forţarea geamurilor sau a uşilor, atunci când stăpânii nu erau acasă. Aceştia furau în mod special bani şi articole din aur. Presupuşii hoţi au experienţă la acest capitol, anterior ei fiind judecaţi pentru infracţiuni similare, iar un alt dosar pentru comiterea infracţiunii de furt se află în curs de examinare în instanţa de judecată.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă de la 5 până la 10 ani de închisoare, în urma reţinerii suspecţilor, poliţiştii depistând şi alte bunuri care se presupune că ar fi fost sustrase în urma comiterii infracţiunilor.

Intensificarea cazurilor de furt din locuinţe îi pune în gardă pe cetăţenii care nu se mai simt în siguranţă în propriile case. Această situaţie pare a fi prins un contur mai pronunţat o dată cu diminuarea numărului de cadre în organele de poliţie. După cum a menţionat şi colega mea în numărul trecut al CURIER-ului, localităţile rurale au rămas fără poliţişti de sector în teritoriu în urma reformei poliţieneşti, fapt care a afectat considerabil conlucrarea dintre forţele de ordine şi aleşii locali. Aceasta este la cheremul hoţilor, care preferă să obţină un câştig uşor în condiţiile în care activitatea poliţiei îşi dovedeşte ineficienţa.

Oamenii trăiesc în frică, fiind terorizaţi de ştirile despre spargerea unor case ale vecinilor sau rudelor lor, de multe ori în spargeri fiind implicaţi minori, cărora legea nu prea are ce le face. Aşa cresc tinerele „cadre”, care până la majorat acumulează experienţă bogată în acest domeniu. Primarii sunt nevoiţi să lupte practic singuri cu fenomenul criminalităţii. Ajung la culmea disperării din motiv că nu au o colaborare cu poliţiştii de sector, puţini la număr şi care sunt nevoiţi să deservească mai multe sate concomitent, cu limită la combustibil pentru a se deplasa în teritoriu, în lipsa automobilelor de serviciu bine echipate şi în condiţii de muncă nesatisfăcătoare. Nu mai vorbim de apelarea la poliţistul de sector după orele de muncă… Nici nu ai ce le reproşa şi nici nu eşti în drept.

Problema lipsei cadrelor în sistemul poliţienesc e din ce în ce mai acută pe parcursul ultimilor ani. Puţini tineri specialişti vin în sistem, mulţi abandonând serviciul dat încă în primii ani de activitate. Munca angajaţilor din sistemul MAI este una grea, responsabilă şi demnă de tot respectul, mai ales în cazul poliţiştilor integri şi dedicaţi profesiei. În lipsa lor, a poliţiştilor, în societate se creează haos şi cetăţenii îşi pierd simţul siguranţei şi al protecţiei. Reformele implementate în acest sistem trebuie să-i atragă pe profesioniştii în domeniu, nu să-i determine să renunţe şi să-i alunge din ţară în căutarea unui trai mai bun. Poliţiştii trebuie să fie aliaţii numărul unu ai autorităţilor locale şi ai societăţii civile în lupta cu corupţia, criminalitatea şi alte vicii care pun o stăpânire tot mai mare pe societatea noastră. Am ajuns foarte vulnerabili pentru hoţi, deoarece poliţiştii au ajuns în minoritate, iar ei în majoritate. Tristă disproporţionalitate… Cu aceasta cum luptăm?

Elena ZAIȚEV

279 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco