• Curierul de Hâncești

Verde-n Ochi


Nu facem rabat la calitatea apei!Se ştie bine că apa potabilă necorespunzătoare generează diverse afecţiuni care ne pun în pericol sănătatea. În ţara noastră, spun specialiştii, sursele de apă potabilă sunt infectate, iar apa nu este corespunzătoare pentru a fi consumată în siguranţă. Medicii igienişti susţin că în o pătrime din instituţiile de învăţământ din Moldova apa nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici. Datele Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică arată că cele mai afectate sunt şcolile din raioanele Cimişlia, Ceadîr-Lunga, Ştefan-Vodă, Leova şi Hânceşti, unde sunt constatate depăşiri la nitraţi, fluor, bor, hidrogen sulfurat, amoniac. Chiar dacă în multe localităţi, populaţia şi instituţiile publice sunt racordate la sistemele de apeduct, probelema de fond nu a fost soluţionată, şi anume îmbunătăţirea calităţii apei potabile. Şi în mun. Hânceşti, deşi beneficiem de apeduct nou, modern, apa nu se pretează normelor sanitare, după unii parametri deviind de la normele stabilite prin lege. Deşi în cadrul bilunarelor ecologice se pune obiectivul de a curăţa şi dezinfecta fântânele, izvoarele şi alte surse de apă din localităţi, aceasta oricum rămâne a fi restantă la capitolul potabilitate. Nu e de mirare în condiţiile în care cetăţenii nu respectă cele mai simple norme sanitar-ecologice – amplasează veceurile în apropierea surselor de apă, aruncă deşeuri menajere şi animaliere pe malul râuleţelor, tratează solul cu pesticide, aruncă apele reziduale în sol sau în rape în lipsa sistemlor de canalizare şi altele asemenea acestora, lucru care îşi lasă o amprentă adâncă asupra calităţii apei pe care o consumăm. În consecinţă, avem ce avem…

Specialiştii ne atenţionează: apa nepotabilă din punct de vedere igienic determină diferite patologii, în funcţie de deficitul sau surplusul unor componenţi chimici. Există influenţă asupra aparatului digestive, poate provoca chiar şi gastrită sau colecistită. De asemenea, există impact şi asupra ficatului. Din cauza fluorului din apă, copiii riscă să facă fluoroză dentară, care se manifestă prin pete galbene pe dinţi, fiind afectată şi structura dintelui. O soluţie ar fi instalarea filtrelor sau dotarea instituţiilor de învăţământ cu apă potabilă îmbuteliată, spun medicii. Specialiştii mai recomandă tratarea apei necorespunzătoare – defluorizarea, eliminarea sărurilor de calciu şi magneziu etc. Se mai recomandă fierberea apei în scopul evitării îmbolnăvirilor prin maladii transmisibile condiţionate de calitatea apei.

Satele şi oraşele noastre se modernizează, beneficiază de o infrastructură dezvoltată, instalaţii progresiste, sisteme performante ce contribuie la îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor în diferite domenii. Totuşi, trebuie să începem modernizarea cu soluţionarea problemelor ce ţin de sănătatea populaţiei, mai ales în şcoli şi grădiniţe. Multe fântâni din satele noastre nu sunt dezinfectate pentru că aceasta necesită costuri ridicate, la fel şi sursele de apă la care sunt conectate apeductele. Apa contaminată este ca o bombă cu ceas, a cărei acţiune va fi devastatoare. Se spune că e mai uşor să previi decât să tratezi… Autorităţile locale, în sarcina cărora cade această responsabilitate, n-ar trebui să neglijeze acest aspect atunci când construiesc apeducte în localităţi – nu doar ţevile şi instalaţiile să fie noi şi moderne, ci în primul rând apa care va curge prin acestea să fie calitativă. E inadmisibil să facem rabat la acest capitol.

Elena ZAIȚEV

20 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco