• Curierul de Hâncești

Verde-n Ochi : Alcoolismul la femei - vine din copilărie?

În contextul Zilei naţionale fără alcool, marcată la 2 octombrie, Agenţia Naţională de Sănătate Publică (ANSP) a făcut publice date îngrijorătoare referitor la alcoolismul din rândul femeilor. Mai exact, s-a constatat că, în ţara noastră, este în creştere ponderea femeilor care suferă de alcoolism cronic şi psihoze alcoolice. În 2017 se aflau sub supraveghere medicală 7.169 de femei. În jur de 52% dintre femei erau de vârstă fertilă, mame care creşteau şi educau copii. Statistica demonstrează că incidenţa prin alcoolism cronic la femeile moldovence este de trei ori mai mare faţă de media europeană.

Mai grav este faptul că rădăcina relelor se trage din copilărie şi adolescenţă, or cea mai înaltă vulnerabilitate o au adolescenţii, care încep să bea înainte de a împlini vârsta de 15 ani. ANSP

face referire la datele unui studiu de cercetare în şcoli privind consumul de alcool, care a arătat că jumătate dintre elevii claselor a 8-a şi a 9-a consumă periodic alcool. Acelaşi studiu arată că mai mult de jumătate dintre respondenţi au încercat un pahar de băutură alcoolică la 13 ani sau mai devreme. Circa 8% dintre ei au fost în stare de ebrietate alcoolică la vârsta de 13 ani sau mai devreme.

Făcând unele cercetări, am constatat că psihozele alcoolice includ halucinaţii alcoolice, paranoia alcoolică, delir alcoolic, deteriorări de caracter şi alte stări depresive, care fac din persoana ce suferă de psihoză alcoolică un individ inapt de a se îngriji adecvat de necesităţile sale şi a celor din familia sa, inclusiv a copiilor minori pe care îi au la întreţinere. Situaţia este cu atât mai tristă cu cât alcoolismul îşi găseşte victime printre femeile mame. Şi această situaţie este mai des întâlnită în mediul rural, unde femeile nu sunt încadrate oficial în câmpul muncii, dezvoltând acest viciu pe fonul unei oferte excesive de produse alcoolice disponibile atât în

punctele comerciale, cât şi în gospodăriile producătorilor casnici de vin. Or, vin avem din abundenţă, întrucât, dacă ne raportăm la situaţia din raionul nostru, în lipsa fabricilor de prelucrare a strugurilor, gospodarii sunt nevoiţi să producă din roada disponibilă vin de casă în cantităţi industriale.

Din păcate, copiii care cresc în familii de alcoolici, mai ales unde mama este cea care suferă de această boală cronică, practic incurabilă, au şanse sporite să înceapă să consume alcool de la vârste foarte fragede, devenind, la rândul lor, tineri şi adulţi alcoolici. Este de-a dreptul dureros că într-o societate decimată de molima migraţiei, cum este societatea noastră, cei care au rămas acasă, fără un loc de muncă şi cu o situaţie economică precară, se înfundă în mocirla vicioasă a alcoolului. Şi nu e de mirare că avem o societate bolnavă, întrucât, alcoolul este cel care provoacă peste 200 de boli şi afecţiuni.

Acesta constituie principalul factor de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroza hepatică, cancer, traume şi leziuni, generând cheltuieli considerabile pentru asistenţă medicală, tratament şi recuperare. Este imperios necesar să fie propagată mai intens în rândul tinerilor cultura consumului de alcool, riscurile consumului excesiv, pentru a conştientiza populaţia că acest viciu ne degradează şi ne omoară.

Elena ZAIŢEV

22 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco