• Curierul de Hâncești

Verde-n Ochi...Apel la solidaritateAcum 16 ani, la 27 august 2003, a apărut primul număr al ziarului „Curierul de Hânceşti”, o publicaţie perioadică independentă, care venea să completeze un gol mediatic, format de-a lungul timpului în lipsa unui mijloc de informare în masă. Un ziar cu angajaţi entuziaşti, cu o echipă gata să experimenteze pe un teren practic viran în ce priveşte disponibilitatea publicului, dar şi a instituţiilor de a coopera cu mass-media locală, or, o instituţie media nu poate supravieţui dacă nu formează legături strânse cu cititorii prin abonamente şi cu instituţiile, organizaţiile, administraţiile locale şi agenţii economici prin contracte de colaborare şi de prestare a serviciilor.

Aşa am activat în toţi aceşti ani, cu mâna pe pulsul evenimentelor din raion, gata să vă oferim informaţii interesante şi veridice, fiind târâţi prin tribunale uneori pentru că am îndrăznit să abordăm subiecte delicate sau am scos la iveală unele „secrete”, luptând pentru ca ziarul nostru să nu-şi înceteze existenţa, deşi era de multe ori pe muchie de cuţit, înfruntând „palmele” celor care ne atribuiau afilieri politice, deşi noi am colaborat cu toţi cei care s-au perindat pe la cârma raionului, a satelor şi a oraşului.

După atâţia ani, raionul Hânceşti nu are alt canal de informare decât ziarul raional. Unul din cele mai mari raioane din ţară nu deţine un post de televiziune local, un post de radio cu o rază de emisie care să acopere întreg teritoriul raionului, ziarul rămânând a fi unica sursă de informaţie care reflectă viaţa raionului şi a cetăţenilor săi. Din păcate, multe dintre mijloacele de informare pe format tipărit se confruntă cu probeleme financiare, dar şi cu pericolul de a fi sufocate de mass-media online, or, timpul îşi ia tributul său, mediul electronic fiind azi mai accesibil şi mai comod pentru majoritatea dintre noi, oriunde ne-am afla. Doar că aceasta este în dezavantajul producătorilor de presă scrisă, pentru că ziarul online nu aduce bani, deci, nu contribuie la susţinerea existenţei noastre. Şi mai sunt dintre cei care se plâng pe faptul că plecăm şi noi, ca toată lumea şi ca toate ziarele dealtfel, în vacanţă, solicitând să le întoarcem banii pe abonament pentru perioada în care ne aflăm în concediu.

În satele noastre, dar şi în oraş, de la un an la altul, oamenii încetează să mai citească. Mulţi nu au timp, mulţi nu au bani, pentru că veniturile la sat sunt foarte mici, mulţi pleacă peste hoatare şi puterea de cumpărare, respectiv abonare, scade simţitor. Ce să mai arătăm cu degetul la populaţie, când o instituţie precum organul de conducere al raionului a renunţat (din motive neclare) la încheierea unui acord de colaborare cu ziarul raional? Aceasta pune mare presiune pe situaţia noastră financiară, pentru că şi noi avem de achitat mari sume pentru editare, pentru chirie, pentru impozite şi pentru salarii.

Ne dorim foarte mult să ne continuăm activitatea, să venim vinerea în casele Dvs., să ne sunaţi şi să ne sugeraţi subiecte de interes, să ne bucurăm când ne spuneţi că ziarul nostru a pus umărul la soluţionarea unei probleme într-o localitate sau alta, a promovat oameni destoinici, a trâmbiţat despre o nedreptate etc. Fiţi alături de noi şi în continuare, perfectaţi un abonament şi îndemnaţi-vă colegii, vecinii şi prietenii să ne fie alături. Cu recunoştinţă, echipa redacţională.


Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco