• Curierul de Hâncești

Verde-n ochi Copiii nasc copii…O situaţie fără precedent se atestă în ultimii ani, dar îndeosebi în anul acesta - raionul Hânceşti ţine întâietatea (după capitală) la capitolul – mămici-şcolăriţe! Deşi este un subiect subtil, acesta merită a fi abordat, pentru a sensibiliza opinia publică, instituţiile de învăţământ şi cele de sănătate, dar îndeosebi părinţii acestor copii, care la o vârstă prematură nasc copii… La moment, în raion avem 5 minore însărcinate şi 2 care au născut recent, vârsta cărora variază între 14-15 ani, clasele a opta şi a noua. Astfel, în loc de obţinerea certificatului de absolvire a studiilor gimnaziale, elevele obţin certificate de tinere mămici, fiind impuse să se maturizeze forţat.

Evident, că sarcina la o vârstă atât de fragedă este riscantă și ar putea să afecteze grav sănătatea copilelor minore, nemaivorbind de starea fătului acestora. Mai mult ca atât, majoritatea acestor viitoare mămici minore sunt din familii socialmente-vulnerabile, situaţia cărora e una mizeră, mămici tinere care nu au un loc (sau condiţii) de trai decent, care nu au surse financiare pentru întreținerea copilului nou-născut și din motiv că au rămas însărcinate la o vârstă atât de fragedă, sunt blamate de întreaga societate.

Cu toate acestea, pe an ce trece tot mai multe minore ajung la maternitate pentru a naște copii. Potrivit unor date oferite de Maternitatea Hânceşti, în anul 2017 aici au născut 28 de tinere cuprinse cu vârsta de 15-17 ani, în 2018 – 27 de tinere şi în 2019 (până în luna decembrie) – tot 27 de minore au devenit deja mămici, acestea fiind locuitoare a raioanelor Hânceşti, Leova, Cimişlia şi Basarabeasca.

…Când copiii ajung să nască copii, cred că ar trebui să ne pună în gardă şi să ne întrebăm care sunt factorii care au dus ca acest fenomen să fie în creştere în ultima perioadă. Evident, că cea mai mare vină şi scăpare în educaţia acestor minori o au părinţii, care îşi neglijează în totalmente responsabilităţile obligatorii de părinte, din diverse motive, inclusiv alcoolism, dar şi migraţia peste hotare. Totodată, cred că o misiune educativă şi profilactică în acest sens, ar avea şi medicina primară, la evidenţa cărora sunt copiii, şi odată ajunşi la acea vârstă de trecere, aceştia ar trebui monitorizaţi mai insistent.

O parte din responsabilitate o are şi şcoala, care este una din verigele principale în educaţia copiilor. Deşi acu câţiva ani, în programul şcolar s-a încercat să se introducă un curs de instruire sexuală, atunci întreaga societate, îndeosebi părinţii, au condamnat vehement respectiva disciplină, invocând că e prematur să înveţi copiii educaţie sexuală încă din şcoală. Începând cu acest an şcolar, ora de dirigenţie a fost înlocuită cu Dezvoltarea personală, care include mai multe module, printre care şi modulul: „Mod sănătos de viaţă”, opţional, pentru cl. V-XII avem disciplina Educaţia pentru sănătate, cu un modul ce vizează sănătatea reproductivă. Deşi, eu cred că astăzi, trăind într-o eră avansată tehnologic, când practic majoritatea copiilor de la vârsta de 10-12 ani sunt influenţaţi de Internet, care le devine prima sursă de informare, şcoala prea puţin participă la educaţia copiilor. Cred că Ministerul de resort ar trebui să ia în vizor situaţia la acest capitol şi să introducă în Curriculumul şcolar un curs de pregătire a elevilor din clasele gimnaziale pentru viitoarea viaţă de familie, abordând mai pregnant subiectul educaţiei sexuale.

Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco