• Curierul de Hâncești

Verde-n Ochi Cu mâna întinsă… după voturi!

Au rămas doar trei săptămâni până la desfăşurarea scrutinului electoral pentru funcţia de primar, consilier local/raional, zi în care ne vom alege organele de conducere în localităţile noastre, factori decizionali care ne vor guverna următorii patru ani. Suntem în plină campanie electorală, de aceea agitaţia electorală atinge cote maxime de ingeniozitate. Unii îşi fac publicitate electorală prin intermediul publicaţiilor periodice, ziare de partid, panouri publicitare, broşuri, sau cum le mai zic „fluturaşi”, împrăştiindu-le pe la fiecare colţ de stradă sau lipindu-le pe toţi pilonii din localitate, etc. Alţi candidaţi merg la diverse adunări, întruniri cu oamenii din localitate, pe care îi invită special pentru a le aduce la cunoştinţă mai multe date despre persoana care candidează în calitate de primar, consilier local sau raional, programul său electoral şi priorităţile în cazul în care ajunge la cârma localităţii. Sunt foarte binevenite astfel de întruniri şi oricare nu ar fi apartenenţa politică a candidatului electoral, oamenii ar trebui să meargă să-l asculte, deoarece în cadrul unor discursuri, discuţii aprinse, elementul cheie al acestei comunicări fiind feebback –ul, într-un final duce la o comunicare reciprocă şi constantă.

O practică proastă însă, dar foarte utilizată de unii candidaţi electorali în această perioadă de alegeri, este prezenţa acestora la diverse măsuri culturale, sociale, inaugurări, sărbători festive, hramuri ale localităţilor, etc. etc. Folosindu-se de ocazia că este o adunătură de oameni, care de fapt au venit cu intenţia de a sărbători ceva, aceştia vin cu pledoaria sa, plină de populism şi promisiuni electorale. În primul rând, eu cred că e o lipsă totală de cultură să vii tu în plină sărbătoare, de orice gen nu ar fi, hramul satului, ziua bătrânilor, ziua profesională (a profesorilor, bunăoară, care tocmai e mâine, şi sunt sigură că mulţi candidaţi vor merge să-i „felicite” cu această ocazie), inaugurarea unui obiectiv de menire cultural-socială, etc., şi să începi cu nişte discursuri pline de aberaţii electorale. De fapt, oamenii au venit să sărbătorească, nu să-ţi asculte aiurelile. Am fost martora unor astfel de „rătăciri” ale candidaţilor în majoritatea campaniilor electorale, care fiind privite dintr-o parte, par bizare şi pline de nonsens cu iz electoral.

O altă absurditate în perioada campaniilor electorale, sunt aspiraţiile unor aşa zişi candidaţi, inşi, care în genere, nu au idee cu ce se mănâncă pâinea de primar. După părerea mea, pentru a candida la funcţia de primar, pe lângă competenţele şi abilităţile profesionale, studiile superioare, mult mai important este să ai în spate o experienţă în domeniul administraţiei publice locale, de comunicare cu oamenii sau în management, experienţa de fapt presupune cel puţin zece ani de muncă într-un anumit domeniu sau câteva, pentru ca, atunci când mergi la o eventuală întâlnire cu alegătorii, aceştia să te poată primi ca pe o personalitate. Am studiat câteva liste ale candidaţilor electorali la funcţia de primari al unor localităţi, şi mare mi-a fost mirarea, că foarte mulţi dintre aceştia nici măcar nu aveau studii medii, nemaivorbind de un loc de muncă decent. Eu cred, că precum în medicină nu există oameni întâmplători, aşa şi la cârma unei localităţi, nu trebuie să ajungă persoane întâmplătoare, deoarece aceştia vor stagna dezvoltarea localităţii pentru câţiva ani…


Tatiana TODOSEICIUC

48 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco