• Curierul de Hâncești

Verde-n Ochi Infrastructura post-recoltare – pe brânci?O situaţie de-a dreptul tragică s-a creat pentru producătorii de struguri, care nu au unde să-şi realizeze producţia bogată din acest an. Ministrul Agriculturii, Georgeta Mincu, a venit cu nişte propuneri către agenţii economici care doresc să-şi modernizeze infrastructura post-recoltare, şi anume să acceseze granturi cu suportul Ministerului şi să deschidă linii de procesare a strugurilor şi merelor pentru producerea sucurilor.

Desigur, această iniţiativă este foarte bună, dar cam tardivă pentru viticultorii care stau cu roada pe butuci, întrucât nicio fabrică de vinuri nu este dispusă să primească struguri, motivând că stocurile de producţie de care dispun nu au fost încă comercializate. Din păcate, nici în raionul Hânceşti fabricile de vin şi punctele de colectare a strugurilor nu sunt dispuse să primească struguri de la cetăţeni. Intermediarii care achiziţionează struguri de masă le oferă producătorilor preţuri derizorii, prornind de la 1-2 lei, care nu acoperă investiţiile făcute de aceştia. Respectiv, producătorii spun că mai degrabă îşi lasă roada neculeasă, decât s-o vândă la preţ de nimic.

Am observat că în magazinele noastre, rafturile sunt pline de sucuri produse în Ucraina sau Rusia, iar în ţara noastră merele şi strugurii se strică în vii şi livezi, neavând unde să fie procesate. Păcat de roada frumoasă şi de munca titanică a oamenilor care aleg să investească acasă, să muncească pământurile noastre mănoase şi nu să le lase de izbelişte, în paragină, cum, dealtfel, mulţi se gândesc să facă în urma acestei crize în ce priveşte piaţa de desfacere.

De ce nu am produce noi, în ţara noastră, sucuri de fructe, nectaruri, gemuri şi dulceţuri, la preţuri accesibile, că doar avem din ce? Nu trebuie să importăm materie primă (ca de altfel şi producţie finită), trebuie doar să creăm mecanisme noi de producţie, or în ţara nostră la capitolul producere e tare subţire aţa... La noi se consumă mult, dar de produs nu prea. Şi, dacă ministerul vine cu propuneri atât de îndrăzneţe, de a facilita accesarea granturilor pentru producători în ce priveşte procurarea utilajelor necesare diversificării de produs, poate atunci vom avea şi noi mai multe alternative autohtone, de calitate, pasibile şi de export în ţările vecine, dar şi în UE, de ce nu.

Ani al rând, producătorii de fructe şi struguri se confruntă cu mari probleme în perioada post-recoltare. Unii îşi depozitează roada în instalaţii frigorifice de mare capacitate, pentru a o comericaliza iarna, alţii, însă, nu au ce face cu aceasta, decât s-o vândă în stare proaspătă. Au fost propuse în anii precedenţi unele soluţii, între care iarmaroacele de produse agricole, dar piaţa internă e prea mică pentru oferta existentă.

Şi mustul, care dna Mincu a propus să fie oferit copiilor în şcoli şi grădiniţe, pentru a le veni în ajutor producătorilor, tot trebuie procesat, fiert, ambalat şi doar apoi introdus în alimentaţie. Cine se apucă să fiarbă must în cantităţi industriale, şi aceasta cu respectarea tuturor normelor şi standardelor, or se ştie că mustul este un produs care fermentează rapid?.. Soluţiile prompte la problemele ce necesită a fi rezolvate din timp nu oferă nicio perspectivă imediată. Iar producătorii aşa şi rămân, singuri în faţa provocărilor.


Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco