• Curierul de Hâncești

Verde-n ochi... Părinţii - responsabili pentru faptele copiilor!


Spre regret, în ultima perioadă a sporit drastic fenomenul delincvenței juvenile, constatându-se o creștere semnificativă a ponderii

infracțiunilor comise de minori de la 1,7% în anul 2009 până la 2,2% în anul 2018. Numai în raionul Hânceşti, pe parcursul anului 2018 au avut loc mai multe cazuri de huliganism, dar şi infracţiuni mai grave, cu implicarea minorilor (despre care am mai scris), două dintre care sunt strigătoare la cer – cazul tinerilor (printre care şi o minoră) găsiţi carbonizaţi şi cu semne de moarte violentă într-o casă incendiată la Mereşeni, şi a celor 3 minori de la Oneşti, care au bătut până la moarte un bărbat matur, după care şi-au făcut selfie cu el. Aici este vorba deja de crime, dar avem foarte multe cazuri luate la condei de către poliţiştii de sector a copiilor minori care comit fapte ilegale.

Chiar dăunezi ne-a sunat la redacţie un locuitor al c. Crasnoarmeiscoe, care s-a plâns pe comportamentul deviant al unui grup întreg de copii minori (cu vârsta cuprinsă între 8-14 ani), care au deja în palmaresul lor mai multe spargeri în sat, case jefuite (cu sustragerea de bunuri, bani, tehnică, etc.) şi gospodării distruse (grâne, păsări, etc.). Deşi cazurile de huliganism au fost luate la evidenţă de către colaboratorul de poliţie de pe sector, careva măsuri mai drastice, probabil, nu s-au luat, deoarece minorii respectivi continuă în acelaşi ton să intre şi astăzi prin casele oamenilor fără frica nimănui.

Conform alin.(1), art. 21 CP al Republicii Moldova, vârsta generală pentru tragerea la răspundere penală a persoanei fizice este de 16 ani („sunt pasibile de răspundere penală persoanele fizice responsabile

care, în momentul săvârșirii infracțiunii, au împlinit vârsta de 16 ani”). Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu poate fi subiect al

infracțiunii. Această înseamnă că, până la atingerea vârstei de 14 ani, minorii nu răspund penal. Lipsa unui cadru normativ distinctiv duce la faptul, că copiii care au săvârșit diverse infracţiuni penale sau contravenționale, fiind sub vârsta răspunderii în faţa legii, să nu fie supuși unor observații permanente din partea organelor de drept şi autorităților.

În cazul acesta, responsabili de faptele comise de minori sunt părinţii lor, care trebuie traşi la răspundere, care trebuie responsabilizaţi de educaţia pe care le-o dau, întrucât anume părintele are obligaţia de creştere, educare şi supraveghere a copilului minor ce locuieşte cu acesta. Avem destule cazuri când aceştia îşi neglijează în totalmente obligaţiile de părinte, lăsând fără supraveghere copiii minori (cazul copilului de la Buţeni, găsit asfixiat într-un vechi frigider). De ce până în prezent nu este nici un caz în care să fie tras la răspundere (penală) vreun părinte pentru neglijenţa faţă de copiii săi sau pentru faptele ilegale înfăptuite de către copilul său minor? Evident, că în acelaşi timp, de ei ar trebui să se ocupe şi organele de protecție și asistență socială, școala și serviciile de asistență psiho-pedagogică.

„Copiii sunt ca cimentul proaspăt. Orice cade pe ei îi marchează.”, spunea Dr. Hiam Ginnot. Dacă nu îi vom supraveghea în permanenţă, riscăm să creştem o viitoare societate plină de criminali, de hoţi, de paraziţi ai societăţii, de inculţi, etc., mai bine zis, cu calităţi nespecifice unei rase umane civilizate.

Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco