• Curierul de Hâncești

Verde-n Ochi: Producătorii locali – promovaţi pe piaţa internă

Veste bună pentru producătorii agricoli. Parlamentul urmează să adopte o lege menită să protejeze producătorii autohtoni. Aceasta prevede ca în unităţile comerciale din ţară să fie expuse produse alimentare autohtone în proporţie de 50%. Potrivit autorilor proiectului, prin această normă producătorii locali vor fi încurajaţi să producă, vor fi asiguraţi cu piaţă de desfacere şi vor consolida competitivitatea produselor cultivate/fabricate.

Producătorii agricoli, pe care acest proiect de lege îi vizeaeză cel mai mult, se arată descurajaţi de faptul că, deşi roada anului 2018 este una bogată, nu au unde să şi-o comercializeze. Nevoiţi să-şi vândă produsele la preţ de nimic, aceştia spun că nici măcar nu-şi acoperă investiţiile făcute pe parcursul anului. Situaţia dată a fost discutată la vizita de săptămâna trecută a ministrului Agriculturii în r. Hânceşti, dar lipsa pieţei de desfacere este o problemă de rezonanţă pentru toţi producătorii din ţară, cei care cultivă struguri şi fructe în mod prioritar.

Este paradoxal că, într-o ţară preponderent agricolă, cum este R. Moldova, în magazine se comercializează produse agricole de import – de la cartofi, morcovi, ardei şi alte legume până la mere, pere, caise şi alte bunătăţi, care cresc bine mersi şi în ţara noastră, au calităţi gustative mai pronunţate, dar şi un preţ mai rezonabil. Pe când produsele aduse de peste mări şi ţări, deşi

sunt frumoase de-ţi fură ochii, nu sunt la fel de gustoase şi au un preţ de două ori mai mare. M-a impresionat odată faptul că într-un supermarket de la noi, în care era de toate, la compartimentul de dulciuri nu am găsit bomboane fabricate în Moldova, ci doar bomboane din Ucraina.

Oare bomboanele noastre, şi prin extensie alte produse made in Moldova, nu sunt mai bune decât cele importate? Sau aici e vorba de interese?

Până se vor construi pieţe agro-alimentare, unde producătorii vor putea să-şi vândă producţia direct, fără intermediari, fără taxe de piaţă şi alte costuri suplimentare, cum a promis ministrul Ciubuc, agricultorii încă mult timp vor fi nevoiţi să-şi comercializeze roada pe marginea drumurilor, la bazele angro, pentru că o mare parte din fructe şi legume sunt perisabile şi necesită realizare rapidă. Deşi această problemă persistă de mulţi ani deja, încă rămâne a fi nerezolvată. Încurajaţi să dezvolte afaceri în agricultură (mai nou, prin extinderea domeniilor elgibile, este mediatizat intens proiectul investiţional „Livada Moldovei”), agricultorii nu sunt la fel de susţinuţi când vine vorba să-şi vândă producţia.

De câte ori mergem în teritoriu, în vii şi livezi, pentru a scrie despre gospodarii care, în condiţii vitrege, se încăpăţânează să investească în domeniul agricol, fiind întrebaţi de probeleme şi dificultăţi, răspunsul este practic unanim – lipsa pieţei de desfacere. Mulţi dintre aceşti bravi agricultori au muncit peste hotare pentru a aduna banii necesari punerii pe picioare a unei afaceri agricole, însă se declară profund dezamăgiţi şi regretă banii investiţi, munca şi timpul dedicat acestei activităţi.

Poate, pentru a face agricultură performantă, ar fi mai bine ca producătorii nu doar să fie încurajaţi să dezvolte afaceri, ci să li se creeze condiţii pentru a-şi vinde producţia, şi, astfel, să aibă profit în urma muncii şi să fie motivaţi să activeze în continuare în acest domeniu...

28 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco